AKKUPORAKONEET JA RUUVINVÄÄNTIMET


Poratuulesta oikeat akkukoneet niin ammattilaisille kuin kotinikkareillekin: Tutustu verkkokauppamme valikoimiin!

Historia ja nykyhetki

Nykymuotoiset johdottomat työkalut tulivat markkinoille akkuteknologian kehittyessä 1970-luvulla. Niin tekniikan kehittyminen kuin koneiden yleistyminenkin on ollut kovassa noususuhdanteessa jo pitkään ja valmistajat satsaavat tällä hetkellä voimakkaasti akkutyökaluihin.

Tänä päivänä akkuporakone onkin yleisin työkalu niin ammattilaisen kuin harrastelijankin käytössä. Harva ottaa enää ruuvimeisseliä käsiinsä, vaikka kiinnitettävänä olisi vaikka vain yksi ruuvi.

Akkuporakoneita löytyy jokaiselle käyttäjälle ja kaikkiin käyttötarkoituksiin. Koneiden tehosta puhuttaessa ilmoitetaan yleensä koneen käyttöjännitteen kertova volttiluku. Perinteisillä akkujärjestelmillä yleisimmän volttiluvut olivat 7,2, 9,6 ja 12 volttia. Litium-akkutekniikan akut ja koneet ovat puolestaan tyypillisesti 10,8, 12, 14,4 tai 18 voltin jännitteellä. Järeimmät koneet ovat puolestaan jopa 36-volttisia.

Pelkkä volttiluku itsessään ei kuitenkaan kerro vielä koneen tehosta mitään. Kunnollinen 12-volttinen merkkikone vääntää yleensä selvästi paremmin kuin halpa 18-volttinen, jossa moottori ja vaihteisto-osat on tehty huonommin.

Kone käyttötarpeen mukaan

Konetta ostettaessa sormi voi mennä helposti suuhun, sillä valinnanvaraa on todella paljon. Samalla laatumerkilläkin saattaa olla tarjolla useita päällepäin samannäköisiä malleja, joissa kalliimpi maksaa moninkertaisesti halvimpaan vaihtoehtoon nähden.

Hintaan vaikuttaa suuresti se, millaiset akut ja laturi koneessa on, onko istukka muovinen ja aukeamaltaan 10-millinen vai 13-millinen ja kokonaan metallia, vaihteiston rattaat metalliset jne... Yleensä ei kannatakaan ostaa halvinta tarjouspakettia, vaan satsata suosiolla muutama kymppi enemmän ja ostaa kerralla kunnollinen työkalu.

Akkuporakonetta hankittaessa kannattaakin miettiä ihan ensiksi käyttötarvetta. Tänä päivänä lähestulkoon kaikki akkuporakoneet myydään kahdella akulla. Se onkin kannattavaa, sillä erikseen ostettuna lisäakku saattaa maksaa maltaita. Merkkiä ja akkumallia pohtiessa kannattaa myös miettiä, tulisiko muille akkukäyttöisille työkaluille tarvetta myöhemmin, sillä koneita on myöhemmin saatavana suhteellisen edullisesti ns. runkoversioina, eli ilman akkuja ja latureita.

Kasaamiseen ja muuhun ruuvaamiseen niin kotinikkareille kuin ammattilaisillekin riittää kahdella akulla varustettu 10,8V tai 12V pikkunäppärä kone, jonka vääntö on noin 20Nm. Tällaisella koneella puuruuvit kiertyvät niin että rutina kuuluu. Jos kone on varustettu tavallisella istukalla sekä vähintään 1200rpm pyörimisnopeudella, niin myös esireikien ja muiden pienten reikien poraaminen sujuu sutjakasti.

Liian isoa konetta ei kannata hankkia, sillä se on helposti raskas ja kömpelö käyttää. Vankempi kone ja enemmän vääntöä tarvitaan kuitenkin, mikäli akkuporalla on tarkoitus porata isompia reikiä tai vääntää reikäsahoja.

Tuotemerkkejämme

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Fein
Festool
Flex
Hitachi
Kress
Makita
Metabo
Milwaukee
Panasonic
Protool
Ryobi
Skil