Porakoneet


Sähkötyökaluista vanhin keksintö on porakone, joita on valmistettu jo 1800-luvulta lähtien. Viime vuosikymmenien aikana perinteinen porakone on menettänyt merkitystään akkukoneiden kehittyessä, mutta kuuluu silti edelleenkin peruskoneisiin. Porakoneita on paljon erilaisia ja –kokoisia, joten on tärkeää valita oikea kone käyttötarkoituksen mukaan.

Kuten jo nimemmekin velvoittaa: Poratuulesta oikeat koneet ja terät kaikkiin tarpeisiin. Tutustu valikoimiin verkkokaupassamme!

Suurin osa porakoneista on iskuporakoneita, joilla voi porata reikiä melkeinpä mihin materiaaliin tahansa. Iskutoimintoa, joka on toteutettu mekaanisesti kahdella toisiaan vasten hakkaavalla iskurenkaalla, käytetään porattaessa reikiä kiveen tai betoniin. Ruuvattaessa tai poratessa puuhun tai metalliin isku kytketään pois käytöstä.

Peruskäyttöön monelle riittää jo 500-600-wattinen iskuporakone. Sillä saa porattua muun muassa taulunreiät seiniin ja tarvittaessa isompaa reikää niin puuhun kuin metalliinkin. Näppärän kokoista konetta voi käyttää myös ruuvinkiertämiseen. Peruskone maksaa laatumerkkisenäkin vain noin 50-100 euroa.

Seuraavan koko- ja hintaluokan koneissa on jo vaihteisto. Vaihderatasten avulla moottorista saadaan irti enemmän vääntöä, jolloin myös porauskapasiteetti kasvaa. 1000 watin tehoisella ja kaksivaihteisella iskuporakoneella niin rakentaja, remontoija kuin maatalousyrittäjäkin selviää melkein kaikista askareistaan.

Jos kiviporausta on paljon, tai tarvittavat reiät yli 10mm, kannattaa järeämmänkin iskuporakoneen sijasta kuitenkin harkita jo poravasaraa.

Porakoneita on saatavilla myös ilman iskutoimintoa. Kyseiset porakoneet on usein suunniteltu tiettyihin käyttötarkoituksiin. Pienet, iskuttomat porakoneet ovat kevyitä, tarkkoja ja nopeakierroksisia. Niitä käytetään esimerkiksi pop-niittireikien poraamisessa.

Isot iskuttomat porakoneet on puolestaan suunniteltu voimaa ja vääntöä vaativiin töihin, kuten hirsiporauksiin tai sekoittamiseen. Moottoriteholtaan vääntökoneet ovat usein samaa luokkaa isojen iskuporakoneiden kanssa, mutta kierrosnopeudet tekevät eron.

Yleisin tapa hajottaa iskuporakone on kuormittaa sitä pienillä kierroksilla. Myös moottori pyörii hiljempaa, kun kierroksia pudotetaan sähköisesti, eikä kone tuuletu silloin kunnolla. Vääntökoneissa kierrokset on pudotettu mekaanisesti vaihteistolla, jolloin moottori pyörii täysin kierroksin, vaikka terä pyörisikin vain viitisensataa kertaa minuutissa.

Myytävät merkit

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Fein
Hitachi
Kress
Makita
Metabo
Milwaukee
Protool
Ryobi
Skil