Aggregaatit

AggregaatitAggregaatti on polttomoottoritoiminen generaattori, jonka tarkoituksena on tuottaa sähköä. Aggregaatin pääosat ovat joko bensiini- tai dieselkäyttöinen moottori sekä moottorin pyörimisliikkeen sähköenergiaksi muuttava generaattori. 

Tyypillisen rakennustyömaalle tai mökille hankittavan bensiinikäyttöisen aggregaatin antoteho on 2-3 kilowattia ja polttoainesäiliö noin 3-5-litrainen. Skaala on kuitenkin todella laaja. Pienempää käyttötarvetta varten on olemassa hiljaisia ja pienitankkisia salkkumallisia aggregaatteja, kun taas rajuimmasta päästä löytyy dieselkäyttöisiä kolmivaihesähköä tuottavia tehomyllyjä. 

Käyttötarve ratkaisee sen, millainen aggregaatti kannattaa hankkia. Kahden kilowatin koneesta sähköä riittää valojen ja television lisäksi useimpiin käsikäyttöisiin sähkötyökaluihinkin, mutta sen sijaan esimerkiksi rakennussirkkeli vaatii jo järeämmän aggregaatin. 

Oikean tehoista aggregaattia valittaessa on myös tiedettävä, miten sillä pyöritettävä laite käyttää sähköä. Esimerkiksi oikosulkumoottorilla varustetut koneet (puuntyöstökoneet ja paineilmakompressorit…) haukkaavat käynnistysvaiheessa noin 2-3 kertaa nimellistehoaan enemmän virtaa. Ne vaativat siten toimiakseen melkoisen suuritehoisen aggregaatin. 

Elektronisten laitteiden, kuten vaikkapa television tai tietokoneen käyttäminen vaatii tasaista sähköä. Kunnollisella invertterilla toteutetuissa aggregaateissa tuotetun sähkön jännitteenvaihtelu on hyvin vähäistä, jolloin niillä voi käyttää myös herkkiä laitteita.

Hinta- ja laatuskaala aggregaateissa on laaja. Koon ja ominaisuuksien lisäksi eroa on myös laadussa. Halvimmat mallit käyttävät esim. Hondalta tai muilta merkkivalmistajilta kopioituja moottoreita, jotka saattavat olla hyvinkin kovaäänisiä verrattuna alkuperäisiin. Halpamerkkeihin on usein myös vaikea saada varaosia

To Top