Akkuporakoneet ja -ruuvinvääntimet

Akkuporakone on todennäköisesti nykyajan kaikkein yleisin sähkökäyttöinen työkalu ja sellainen löytyy lähes joka taloudesta. Harva ottaa enää ruuvimeisseliä käsiinsä, vaikka kiinnitettävänä olisi vaikka vain yksi ruuvi. Uuden koneen ostajalla voi kuitenkin mennä helposti sormi suuhun, sillä valikoimaa ja vaihtoehtoja löytyy hurja määrä. Koneet voivat olla ulkoisesti samannäköisiä, mutta halvimmat maksavat vain muutamia kymppejä ja kalleimmat jopa 500 eurosta ylöspäin. Miten valita oikea kone?
 

Historia ja nykyhetki

AkkuporakoneNykymuotoiset johdottomat työkalut tulivat markkinoille akkuteknologian kehittyessä 1970-luvulla. Niin tekniikan kehittyminen kuin koneiden yleistyminenkin on ollut kovassa noususuhdanteessa jo pitkään ja käytännössä kaikki valmistajat satsaavat voimakkaasti akkutyökaluihin. Akkuporakone on yleisin työkalu niin ammattilaisen kuin harrastelijankin käytössä, joten oikean koneen valintaan kannattaa uhrata hieman aikaa ja ajatuksia. 

Akkuporakoneita löytyy jokaiselle käyttäjälle ja kaikkiin käyttötarkoituksiin. Koneiden tehosta puhuttaessa ilmoitetaan yleensä koneen käyttöjännitteen kertova volttiluku. Vanhoilla akkujärjestelmillä yleisimmän volttiluvut olivat 7,2, 9,6 ja 12 volttia. Litium-akkutekniikan akut ja koneet ovat puolestaan tyypillisesti 10,8, 12, 14,4 tai 18 voltin jännitteellä. Järeimmät koneet ovat puolestaan jopa 36-volttisia. 

Pelkkä volttiluku itsessään ei kuitenkaan kerro vielä koneen tehosta mitään. Kunnollinen 12-volttinen merkkikone vääntää yleensä selvästi paremmin kuin halpa 18-volttinen, jossa moottori ja vaihteisto-osat on tehty huonommin. 

 Kone käyttötarpeen mukaan 

Onko isompi aina parempi? 

Ei ole, akkuporakoneissa toisinaan jopa päinvastoin. Järeissä 18V ammattikoneissa riittää kyllä puhtia, mutta onko kaikilla sille tarvetta? Yleisimmin akkuporakoneita käytetään esimerkiksi kasaamiseen ja muiden pienten ruuvien vääntämiseen. Tällaisessa käytössä minkä tahansa laadukkaan pienen 10,8V tai 12V koneen kapasiteetti (vääntövoima noin 20Nm) riittää oikein hyvin ja kompaktinkokoinen kone on myös paljon miellyttävämpi ja kätevämpi käyttää, kuin iso ja painava möhkäle. 

Jos koneella haluaa kuitenkin myös porata tehokkaasti vaikkapa vain pieniä reikiä, tulisi siinä olla kaksi vaihdetta. Kakkosvaihteella kierrokset ovat kovemmat, joten pienten reikien poraaminen on sujuvaa. Ykkösvaihteella kone pyörii hiljempaa, mutta sen vääntömomentti on suurempi.

Isompien reikien poraamiseen, reikäsahojen käyttöön tai muuhun suurta vääntövoimaa vaativiin töihin pikkukoneet eivät kuitenkaan sovellu. Niihin suositellaan 18V koneita, joissa istukan aukeama on 13mm ja vääntöä vähintään 40Nm.

Akkuiskuporakoneet toimivat välttävästi, jos tarve on porata satunnaisia pieniä reikiä esimerkiksi betoniin. Vaativampaan käyttöön suosittelemme kuitenkin jokoverkkovirta- tai akkukäyttöistä poravasaraa, jolla kovien materiaalien poraaminen on huomattavasti tehokkaampa

Pitkien tai isojen ruuvien vääntämiseen paras työkalu on puolestaan iskevä ruuvinväännin. Pyöröiskun ansiosta näissä koneissa on hurjasti voimaa, mutta käyttäjän käsiin ei tule ollenkaan vääntöä.  

Mihin kiinnittää huomiota?

Samalla laatumerkilläkin saattaa olla tarjolla useita päällepäin samannäköisiä malleja, joissa kalliimpi maksaa moninkertaisesti halvimpaan vaihtoehtoon nähden. Hintaan vaikuttaa suuresti se, millaiset akut ja laturi koneessa on, onko istukka muovinen ja aukeamaltaan 10-millinen vai 13-millinen ja kokonaan metallia, vaihteiston rattaat metalliset jne... Yleensä ei kannata ostaa markettien halvinta tarjouspakettia, vaan satsata suosiolla pikkaisen enemmän ja ostaa kerralla kunnollinen työkalu. 
  
Koneet myydään tyypillisesti kahdella akulla varustettuna. Litium-akut eivät kuitenkaan ole ikuisia, joten konetta hankittaessa kannattaa myös varmistaa ja vertailla mihin hintaan vara-akkuja on saatavana. Merkkiä ja akkumallia pohtiessa kannattaa miettiä myös, tulisiko muille akkukäyttöisille työkaluille tarvetta myöhemmin, sillä koneita on myöhemmin saatavana suhteellisen edullisesti ns. runkoversioina, eli ilman akkuja ja latureita.   
  
Yksi konepaketin hintaan merkittävistä vaikuttavista asioista on se, millaiset akut ja laturi sen mukana tulee. Kotinikkari pärjää useimmiten kahdella pienikapasiteettisemmalla akulla (esim. 1,5Ah tai 2,0Ah). Ne ovat kevyitä, joten kone on näppärä käyttää, ja toisen akun ehtii yleensä lataamaan sillä välin kun käyttää toisen tyhjäksi. Ammattimallin koneissa ja raskaissa töissä myös akuilta vaaditaan enemmän tehoa, joten kalleimmissa koneissa akut ovat tyypillisesti kapasiteetiltaan vähintään 4,0Ah tai sitä suurempia. Isokapasiteettisemmat akut ovat kuitenkin isompia ja painavampia, ja niiden lataantumisessa kestää pidemmän aikaa. 
  
Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että myös akuissa hinta- ja laatu kulkevat käsi kädessä. Kalliimmissa akuissa on laadukkammat kennot kuin edullisten tarjouskoneiden akuissa.
  
Mieti ensin, mihin aiot konetta käyttää ja valitse tarvittavat ominaisuudet (koko, paino, volttiluku, istukan koko, vääntövoima jne...) sen mukaisesti. Vertaile sen jälkeen eri merkkien tarjontaa ja tarjouksia. Ominaisuuksissa voi olla hienoisia eroja, mutta yleisesti ottaen kaikki laadukkaat merkkikoneet ovat nykyään oikein hyviä ja toimivia laitteita. Jos mahdollista, kannattaa myös kokeilla koneita käsissään ennen ostopäätöstä, jotta sopivimman mallin, sillä muotoiluissa on eroja ja kaikki käyttäjät ovat erilaisia. 
To Top