Isot hiomakoneet

Kiinteät nauhahiomakoneetKiinteät nauhahiomakoneet ovat tarpeellisia työkaluja niin metallipajoilla kuin puuverstaillakin. Nauhahiomakoneella on mahdollista hioa tehokkaasti isompia pintoja, mutta se soveltuu myös pienten kappaleiden tarkkaan hiomiseen. 

Sekä puun- että metallintyöstöön tarkoitetut koneet ovat ulkoisesti hyvin pitkälti samannäköisiä, mutta eroa on niin moottoritehoissa, nauhan nopeudessa kuin hioma-alueen koossa. Puun hiontaan käytettyä nauhaa ei saa käyttää metallinhiomiseen, sillä metallitöissä syntyvät kipinät voivat sytyttää puupölyn palamaan. 

Kotiharrastajille, kerhoille ja peruskouluille tarkoitetut kompaktin kokoiset hiomakoneet ovat useimmiten pöydällä tai omalla jalustalla pidettäviä malleja. Hiomanauha on niissä noin 100-150mm leveä ja noin 1000-1500mm pitkä. Näissä koneissa on lisäksi useimmiten myös halkaisijaltaan noin 150-250mm hiomalaikka. Halvimmat mallit ovat hyvin pienitehoisia: niissä on noin 300-500W hiiliharjamoottorit, eli tavallisessa käsikäyttöisessäkin nauhahiomakoneessa on puhtia tuplasti enemmän. Pykälää paremmat mallit ovat valurautarunkoisia, ja niissä on kestävämpi ja hyötysuhteeltaan huomattavasti parempi oikosulkumoottori. 

Puuseppien ja kalusteteollisuuteen käyttöön tarkoitetuissa hiomakoneissa on yleensä 150-200mm leveä ja noin 2000-3000mm pitkä nauha. Nauha voi olla vaakatasossa, tai sitten se voi olla 90° kulmassa, jolloin kone toimii reunahiomakoneena. Osassa hiomakoneista asentoja on mahdollista vaihtaa. Osassa koneissa on ns. oskilloiva liike, jonka ansiosta hionta on tehokkaampaa, eikä nauha kulu tai tukkeudukaan niin helposti kuin tavallisesti. 

Leveänauhahiomakoneet ja rumpuhiomakoneet toimivat puolestaan tasohöylän tavoin, eli niillä voi työstää puutavaraa tasapaksuiseksi esimerkiksi pöytälevyä tai liimapuulevyjä varten. Tasohiomakone on tasohöylää parempi työkalu etenkin silloin, jos on riskinä että työstettävässä puussa on hiekkaa, nauloja tai muita epäpuhtauksia, jotka tylsyttäisivät höylän terät. 

Metalliteollisuuteen tarkoitetuissa nauhahiomakoneissa hioma-osa on puolestaan usein kallistettavissa eri asentoihin, mikä helpottaa erimuotoisten ja -kokoisten kappaleiden työstämistä. Näissä koneissa nauhat ovat tyypillisesti kapeampia kuin puunhiontaan tarkoitetuissa koneissa: metallihiomakoneen nauhan leveys on tyypillisesti 50-150mm välillä. 

Varsinaiset metallin hiontaan tarkoitetut nauhahiomakoneet ovat niin kookkaita, että monen kotikäyttäjän on tyydyttävä omissa harrastetöissään esimerkiksi penkkihiomakoneen ja nauhahiomakoneen yhdistelmään. Näissä koneissa toisen smirgelikiven tilalla on nauhahiomakonelaitteisto, jossa pyörii noin 50mm leveä nauha. Pelkkä penkkihiomakonekin toimii tosin monessa metallinhiontatyössä, ainakin jos työtila on sellainen, ettei kipinöinnistä aiheudu haittaa tai vaaroja. 

Puuntyöstöön on saatavana myös erillisiä laikkahiomakoneita sekä tappihiomakoneita. Riittävän isolla moottorilla varustettu laikkahiomakone on tehokas työkalu esimerkiksi karkeaan muotoiluun, mutta säädettävän tukipöydän avulla myös tarkempien yksityiskohtien hiominen onnistuu. Laikat kiinnitetään joko vannekiinnityksellä, liimalla tai velcro-tarrakiinnityksellä. Tappihiomakoneita, joissa hiomapaperihylsy asennetaan pöydän läpi tulevan karan päälle, voi puolestaan käyttää esimerkiksi reunojen muotojen hiontaan.

Hiomakonetta ostettaessa kannattaa varmistaa, että nauhoja ja laikkoja on saatavana helposti jatkossakin. Jos nauhat eivät ole vakiomittaisia, voi niitä olla hankala saada -  ainakin pienissä erissä ostettuna. Koulujen ja teollisuuden tarpeisiin nauhoja ja laikkoja teetetään mittojen mukaan, eikä isommat toimituserät ole heille usein ongelma.

To Top