Hiomatarvikkeet

Hiomapaperit ja hiomatarvikkeet

Karkeus

Hiomapaperin karkeus ilmoitetaan hiomajyvän koon mukaan. Mitä pienempi numero, sitä isompi hiomajyvä ja karkeampi hiomajälki.

Esimerkiksi karkeudet 16, 24 ja 40 ovat hyvin karkeita ja soveltuvat tehokkaaseen materiaalinpoistoon. Isoilla, harvaan siroitelluilla hiomajyvillä olevat hiomatuotteet eivät myöskään tukkiinnu niin helposti, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi vanhan maali- tai lakkapinnan karkeaan hiontaan.

Karkeudet 60, 80, 100 ja 120 ovat yleisiä karkeuksia esimerkiksi puun puhdistamiseen ja muotohiontaan, ruosteen poistoon ja tasoitteiden hiontaan.

Puhtaan puupinnan hionnassa karkeuksien 180 ja 240 riittävät yleensä jo viimeistelyhiontaan. Maali- ja lakkapintojen väli- ja viimeistelyhionnassa tarvitaan kuitenkin vielä hienompia karkeuksia. Esimerkiksi automaalauspuolella käytetään jopa karkeuden 4000 hiomatarvikkeita loppukiillotuksessa.

  

Hiomajyvä ja muut erot

Hiomajyvien laaduissa ja kiinnityksessä on eroja. Kalliimmat merkkivalmistajien paperit kestävät käytössä paljon pidempään kuin halvimmat vaihtoehdot. Tosin: esimerkiksi kipsilevypöly tukkii minkä tahansa hiomapaperin, joten tuollaisessa hommassa voi olla ihan perusteltua käyttääkin halvinta paperia mitä vastaan tulee.

Kipsilevyn ja muiden tukkeavien materiaalien hiontaan on tosin olemassa toinenkin vaihtoehto: suomalaisen Mirkan kehittämät Abranet-hiomaverkot. Tuhansia pölynpoistoreikiä täynnä oleva verkko on erittäin suosittu ja imurin kanssa käytettynä myös pitkäikäinen tuote kaikenlaiseen hiontaan. Abranetia voi käyttää joko käsin tai koneella.

Puun hiontaan tarkoitetuissa hiomapapereissa hiomajyvä on useimiten alumiinioksidia ja paperit ovat väriltään useimmiten joko kellertäviä tai punaruskeita. Metallin hiomiseen tarkoitetuissa hiomatarvikkeissa käytetään puolestaan monesti kovempaa ja kestävämpää piikarbidijyvää. Nämä hiomatarvikkeet ovat tyypillisesti väriltään joko sinisiä tai tumman harmaita.

Edullisimmat käsihiomatuotteet ja hiomanauhat ovat paperiselkäisiä. Paperiselkäinen hiomatuote ei kestä voimakkaita taitoksia, vaan murtuu niiden kohdalta, joten muotohiontaan tulisi käyttää kangastaustaista paperia. Myös konekäyttöön tarkoitetut hiomanauhat ovat useimmiten kestävyyssyistä kangasselkäisiä.

  

Saatavuus?

Rautakaupoista ja tavarataloista on useimmiten saatavana vain yleisimmin kysyttyjä karkeuksia ja kokoja. Harvinaisempia karkeuksia ja mittoja kannattaa kysyä esimerkiksi maalikaupoista sekä työkalualan erikoisliikkeistä. Voi kuitenkin olla, että niissä tarvikkeet myydään ainoastaan täysissä tukkupakkauksissa.

Hiomakoneiden paperit ovat usein merkki- ja konekohtaisia. Papereita ostettaessa kannattaakin ottaa joko vanha mukaan malliksi tai ainakin tarkat tiedot ylös: mitat, rei’itys ja kiinnitystapa.

Yleisempien kokojen hiomanauhoja on usein helposti saatavana, mutta nauhojen löytäminen vanhoihin tai omavalmisteisiin koneisiin voikin osoittautua haasteellisemmaksi. Poratuulessa on varastotuotteina sopivat nauhat lähes kaikkiin käsikäyttöisiin nauhahiomakoneisiin. Teetämme myös nauhoja mittojen mukaan, mutta valitettavasti mittatilausnauhoja on saatavana vain täysissä tukkuerissä - pienin tilausmäärä on nauhasta riippuen joko 10, 20 tai 40 kappaletta / karkeus.

To Top