Oiko- ja tasohöylät

Puutavara ostetaan nykyään yhä useammin valmiiksi höylättynä, mutta perinteiset oiko- ja tasohöylätkin ovat säilyttäneet asemansa. 

Yleisin höylämalli kotiverstaalle on yhdistetty oikotasohöylä, jossa höyläysleveys on 260mm niin oiko- kuin tasopuolellakin. Tällainen kone riittää nikkarin useimpiin yleisiin höyläystöihin mainiosti, kunhan kone vain on tukevasti valmistettu ja moottori riittävän tehokas. 

Seuraavan kokoluokan oikotasohöylissä höyläsleveys on noin 300-350mm. Muutamasta lisäsenttimetristä voi olla suurta hyötyä esimerkiksi pirttikalustoa nikkaroidessa, mutta valitettavasti nuo lisäsentit ovat varsin kalliita... Merkkivalmistajan tekemä 260mm leveä oikotasohöylä maksaa noin 1500-2000 euroa, mutta pikkaisenkin leveämmillä hintaa voi olla jo tuplaten. 

Kiinalaisia halpamalleja saa edullisimmillaan jo muutaman sadan euron hintaluokassa, mutta halpamalleissa pöydät saattavat olla jo uutena vinksallaan ja usein etenkin alapöydän ripustukset ovat varsin epätarkkoja. Halvempiin höyliin voi olla myös vaikeuksia saada varaosia. 

Oiko- ja tasohöylä

Höylä on tarkkuustyökalu, joten asiallisessa höylässä pöytien pitää olla valurakenteiset ja riittävän pitkät. Oikotasohöylän moottorin tulee olla riittävän tehokas. Jos mahdollista, niin ostettaessa kannattaa valita aina mieluummin voimavirralla (400V) toimiva malli, josta löytyy valovirtakonetta enemmän puhtia. Kuluvia osia höylissä ovat terien lisäksi vetohihnat ja vetotelat, joten terien ja varaosien saaminen kannattaa varmistaa ennen höylän hankkimista. 

Kaikkein järeimmät höylät on tarkoitettu puusepänteollisuuden sekä koulujen käyttöön. Harrastajille tällaiset höylät ovat kuitenkin useimmiten liian arvokkaita - ja jos jostain sattuisikin löytämään vanhan valurautamöhkäleen sopuhintaan, niin tavalliseen autotalliin kookasta konetta ei ainakaan saa mahtumaan.

Markkinoilla on myös erillisiä kompaktin kokoisia tasohöyliä. Näissä ns. lunchbox-malleissa on siis mahdollista ainoastaan tasohöyläys, eli höylättävän materiaalin tulee olla jo valmiiksi suoraa yhdeltä kantilta. Kunnollinen kotinikkarin tai remontoijan tarpeisiin soveltuva tasohöylä maksaa noin 500-100 euroa. Tällainen kone on myös inhimillisen painoinen, eli sitä voi tarvittaessa kuljettaa suhteellisen kätevästi työmaille - toisin kuin selvästi painavampia oikotasohöyliä.

Höylissä käytetään joko paksumpia, uudelleenteroitettavia teriä tai kertakäyttöisiä kääntöteriä. Paksummat, pikateräksestä tai kovametallista valmistetut perinteisen malliset terät on mahdollista teroittaa tai teroituttaa useita kertoja. Teränvaihdon yhteydessä terät on kuitenkin aina säädettävä huolellisesti oikeaan korkeuteen. 

Kääntöteriä ei tyypillisesti teroiteta, vaan tylsyneet terät käännetään kertaalleen ja heitetään sitten romukasaan, kun molemmat teräpuolet on käytetty. Kääntöterien hyötynä on se, että korkeutta ei tarvitse säätää terien vaihdon yhteydessä. Moneen puusepänverstaan höylään onkin vaihdettu alkuperäisen teräsysteemin tilalle teränpitimet, jotka mahdollistavat kääntöterien käytön. 

To Top