Imurit ja pölynpoisto

Imurit ja pölynpoisto

Puupölyn vaarallisuus terveydelle on hoksattu tosissaan vasta 2000-luvulla. Samalla myös työskentelytavat ja tottumukset ovat muuttuneet. Yhä useampi remontti tehdään sisätiloissa, jonne pöly jää leijailemaan, vaikka sotkut yrittäisikin siivota homman jälkeen. Ammattilaiselle taas siivoaminen tarkoittaa monesti kalliin työajan haaskaamista harjan varressa.

Huomattavasti helpompaa, tehokkaampaa ja terveellisempää onkin pyrkiä siihen, että pölyt ja purut saadaan kerättyä talteen jo työskentelyn aikana. Tällöin työskentely on turvallisempaa, miellyttävämpää ja loppusiivous sujuu nopeasti ja helposti. Imurit ja pölynpoistojärjestelmät ovatkin akkutyökalujen ohessa tuoteryhmä, johon työkaluvalmistajatovat viime vuosina satsanneet voimakkaasti.

Työkalujen kanssa käytettävät imurit voi jakaa karkeasti kahteen lajityyppiin: kiinteiden koneiden kanssa verstailla käytettäviin puruimureihin sekä helposti mukana kulkeviin järjestelmä- tai märkäkuivaimureihin. 

Puruimuri on verstaslaisen valinta 

Puruimuri on lähes pakollinen hankinta, jos esimerkiksi höylää sisätiloissa. Puruimuri on miehen korkuinen laite, jossa on kaksi pussia ja tyypillisesti halkaisijaltaan 100mm paksu letku. Imuroitu ilma nousee ylempään pussiin, kun taas purut painuvat alapussiin, jonka tilavuus on mallista riippuen 50-150 litraa.  

Puruimureiden imu- ja moottoriteho vaihtelee mallin ja hinnan mukaan. Pienitehoisimmat ja halvimmat mallit sopivat käytettäviksi esimerkiksi hiomakoneiden tai vannesahan kanssa sekä purun imurointiin verstaan lattialta. Tällaiset imurit maksavat noin 200-300 euroa. Niissä on noin 500W tehoinen moottori ja imutehoa noin 1000m³/h.

Perusmalli ei kuitenkaan ole hyvä valinta, mikäli imuria on tarkoitus käyttää oikotasohöylässä, josta tulee paljon lastua, tai sirkkelissä, joka puolestaan tuppaa lennättämään purua ja lastua. Noin 500-700 euron hintaluokasta löytyy puruimureita, joissa on noin 1-1,5kW tehoinen moottori ja  imutehoa noin 2000-3000m³/h. Tällaisen koneen voi kytkeä myös useampaan yhtäaikaisesti käytettävään koneeseen.

Kouluilla ja isommilla verstailla on puolestaan käytössään kiinteät purunpoistojärjestelmät. Sekä niissä että puruimureissa on kuitenkin haasteena sekä isot letkut ja putket sekä huokoinen suodattavuus. Imutehot on suunniteltu purunpoistoon kiinteistä koneista, eikä käyttö esimerkiksi käsikäyttöisten hiomakoneiden kanssa ole kätevää tai kovin hyödyllistäkään. 

Puruimurin suodatinpussin on oltava ilmaa läpäisevää materiaalia, joten pussi päästää läpi myös kaikkein hienoimman puupölyn. Puruimurit ovatkin parhaimmillaan lastujen ja muun karkeamman puuaineksen imurointiin. Pienessä verstastilassa puruimurin kaveriksi voi kuitenkin hankkia esimerkiksi kattoon asennettavan ilmansuodattimen tai -puhdistimen, joka kerää ilmasta pois sen hienoimman pölyn, joka ei puruimurin säkissä pysy.

Imuri koti- ja keikkahommiin sekä sähkötyökalujen kaveriksi

Sähkötyökalujen kanssa käytettäviksi tarkoitettuja imureita kutsutaan useimmiten joko märkäkuivaimureiksi tai järjestelmäimureiksi. Ne muistuttavat niin ulkonäöltään kuin toimintatavoiltaankin perinteistä kodin pölynimuria. Tavallista kotikäyttöön tarkoitettua imuria ei saa käyttää yhdessä sähkötyökalujen kanssa, sillä niitä ei ole suunniteltu kestämään hienojakoista ja mahdollisesti kuumaakin pölyä. Esimerkiksi hiomakoneesta tuleva puupöly voi aiheuttaa jopa tulipalon tavallista imuria käytettäessä.

Työkalukäyttöön tarkoitetuissa imureissa on kotitalousimureita suurempi säiliö ja erilliset suodattimet. Useimmilla malleilla on myös mahdollista imuroida esimerkiksi vettä tai loskaa suoraan säiliöön ilman pölypussia. Näitä imureita voi käyttää niin työkohteen, verstaan, autotallin kuin vaikkapa autonkin siivoamiseen, mutta ensisijaisesti ne on suunniteltu kytkettäviksi suoraan hiomakoneisiin, sahoihin tai muihin sähkötyökaluihin.

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista työkaluimureissa onkin käynnistysautomatiikka, joka helpottaa käyttöä huomattavasti. Sähkötyökalu liitetään imurin kyljessä olevaan pistorasiaan. Tämän ansiosta imuri käynnistyy saman aikaisesti käytettävän työkalun kanssa ja sammuu automaattisesti muutama sekunti sen jälkeen, kun konekin on sammutettu.

Imureita löytyy eri hinta- ja kokoluokissa. Halvimmat merkkivalmistajien mallit maksavat noin 200 euroa, kun taas kalleimmat mallit maksavat jo päälle tuhannen euron. Hintaan vaikuttavat imurin merkin lisäksi varustetaso, pölyluokitus ja säiliön koko. 

Pienimmässä imureissa säiliö on noin kymmenenlitrainen. Tällainen imuri on suhteellisen pienikokoinen ja kätevä kuljettaa mukana keikkatöissä. Se on riittävä myös monelle autotalliharrastajalle, eikä vaadi suurta säilytystilaa. Isoimmissa imureissa säiliötilavuus voi olla jopa 50 litraa, mutta tällaiset imurit ovat jo raskaamia siirrellä ja vievät myös tilaa.

Sopivan imurin koko riippuu käyttötarkoituksesta. Kalusteasentaja, joka käyttää imuria esimerkiksi pistosahan kanssa, pärjää pienellä janäppärällä mallilla. Sen sijaan kylpyhuonetta timanttihiomakoneella hiovalla remonttimiehellä tulee olla käytössää isolla säiliöllä oleva imuri, jossa on lisäksi automaattinen suodattimen puhdistustoiminto. Oikotasohöylien ja muiden paljon purua suoltavien koneiden kanssa käytettäviksi tällaiset imurit eivät sovellu. 

Käyttötarkoitus ratkaisee myös sen, minkä paksuinen imuletkun tulisi olla. Ohuet (esim. 27mm paksut) letkut ovat taipuisia ja käteviä käyttää esimerkiksi epäkeskohiomakoneen kanssa. Paljon pölyä tai suurta lastua tuottavien koneiden kanssa tulisi taas käyttää paksumpaa (esim. 36mm) letkua, jotta letku ei tukkeutuisi. Kannattaa myös varmistaa imuletkun sopivuus koneeseen, sillä eri imuri- ja konevalmistajilla on käytössään eripaksuisia letkuja ja pölynpoistolähtöjä, joten eri merkit eivät useinkaan ole keskenään yhteensopivia ainakaan ilman erillisiä sovitinkappaleita. 

Letkun lisäksi eroa on myös muissa varusteissa: osassa malleista tulee mukana yleiseen siivoukseen sopivia suulakkeita ja tarvikkeita, toisiin imureihin nämä on puolestaan ostettava tarvittaessa erikseen. Suodattimien ja pölypussien hinta ja saatavuus on syytä selvittää ennen imurin ostamista, jotta säästyy ikäviltä yllätyksiltä.

To Top