Jyrsinterät

Yläjyrsimeen on saatavilla satoja, jos ei jopa tuhansia, erilaisia teriä. Yleisimmin käytettyjä ovat terät, jotka tekevät erimuotoisia uria tai pyöristävät kulmia, mutta vain mielikuvitus on rajana. 
 
Yläjyrsimen terät
 
Myös jyrsinterissä hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Terän valmistusmaa ja -materiaalit vaikuttavat niin lopputulokseen, eli jyrsintäjälkeen, kuin terän käyttöikäänkin. Paremmat terät jättävät paremman jäljen, kestävät pidempään terävänä ja ovat paremmin laakeroituja. 
  
Yläjyrsimen terissä on useimmiten kaksi leikkaavaa kovametallipalaa. Kovimpaan käyttöön suunnitelluissa pienissä terissä ei kuitenkaan ole erillisiä paloja, vaan ne on tehty kokonaan kovametallista. 
  
Yläjyrsimissä käytettyjen terien kara on useimmiten 8mm ja isoimmissa koneissa 12mm. Vanhemmissa ja pienitehoisemmissa koneissa on käytetty 6mm varrella olevia teriä. Amerikkalaisissa koneissa - tai niistä turhankin tarkkaan kopioiduissa halpismalleissa - saatetaan käyttää tuumakokojakin (1/4” tai 1/2”), mutta koneisiin voi vaihtaa millimittaiset kiristysholkit.  
  
CNC-jyrsinkoneissa voi käyttää monia tavallisia käsijyrsimen teriä, mutta useimmiten niissä käytetään esimerkiksi spiraalimallisia teriä, joissa on parempi lastunpoisto. Tällöin ne toimivat paremmin ja tehokkaammin myös koneellisella kappaleensyötöllä.
  
Varsinaisissa alajyrsinkoneissa on puolestaan tyypillisesti 30mm paksu akseli, eli sen terissä on vastaavankokoinen reikä. Alajyrsimiin on saatavana erilaisia urajyrsimiä sekä muoto- ja liitosteriä. Teristä voi kasata nipun, jolla esimerkiksi saa jyrsittyä ikkunan puitteisiin kaikki tarvittavat muodot yhdellä kertaa. 
  
Jyrsinteriä voi myös teettää, mikäli sopivaa mallia ei löydy valmiina kenenkään valmistajan ohjelmistosta. Saatavilla on myös erikokoisia ohjauslaakereita, joilla terää voi muokata käyttötarkoitukseen sopivaksi.   
To Top