Käsisirkkelit

KäsisirkkelitPyörösaha, eli käsisirkkeli, on yksi vanhimmista sähkötyökaluista. Sen on sanottu aikoinaan mullistaneen koko rakennusalan.

Tänä päivänä perinteiselle verkkovirtakäyttöiselle käsisirkkelille ei kuitenkaan ole ainakaan ammattilaisilla usein juuri käyttöä. Esimerkiksi kattotyömailla ja satunnaisessa sahaamisessa kevyet ja johdottomat akkukäyttöiset käsipyörösahat ovat syrjäyttäneet vanhan ajan käsisirkkelit. Halkaisukäytössä tehokas rakennussirkkeli on paljon käsisirkkeliä nopeampi ja parempi käyttää, katkaisut tehdän puolestaan nykyään pääosin jiirisahoilla.

Käsisirkkeli on siitä huolimatta edelleen käyttökelpoinen työkalu. Esimerkiksi rakennustöissä nopea ja monikäyttöinen käsipyörösaha on kätevä olla olemassa - ja onhan se paljon edullisempi, kuin erilliset koneet eri sahaustarpeisiin. Ohjainkiskon avulla käsisirkkeli on myös erinomainen työkalu levyjen sahaamiseen. 

Käsisirkkeleitä on olemassa eri kokoisia eri tarkoituksiin. Yleissahoista pienimmät ovat noin 1000-wattisia. Niiden terä on halkaisijaltaan joko 160 tai 165mm ja suurin sahaussyvyys 50-55mm. Kaikkein pienimmät ja kevyimmät sahat ovat näppäriä esimerkiksi listojen ja lautojen katkaisuun sekä levyjen sahaamiseen. Tämän kokoluokan sahoissa myös akkukäyttöiset versiot toimivat kelvollisesti.  Isoimmissa sahoissa teräkoko on yli 200mm ja sahaussyvyyskin jo 75mm. Ne ovat kuitenkin jo melko raskaita käyttää ja vaativat toimiakseen noin 1500 watin tehoiset moottorit. 

Yksi perinteisen käsisirkkeli-tyypin korvanneista koneista on ns. upotussaha. Niissä terä painetaan käyttöön koneen sisältä, jolloin sahaaminen voidaan aloittaa helposti vaikkapa levyn keskeltä. Perinteisen mallisessa pyörösahassa terä on koko ajan paikallaan, mutta sen eteen tulee jousitoiminen teränsuojus, ja sahaussyvyys määritetään alapöydän korkeutta säätämällä.  Upotussahoja käytetään tyypillisesti ohjauskiskon kanssa, mutta niitä voi käyttää myös tavallisen käsisirkkelin tavoin.

Käsipyörösahoja voi käyttää myös pöytäsahoina, jolloin niillä voi myös halkaista puuta. Sirkkelit ovat kuitenkin koneista vaarallisimpia, joten sirkkelipöydän on oltava tukeva ja turvallinen. Pöydässä tulee olla asiallinen teräsuojus, ohjaimet sekä alijännitereleellä varustettu kytkin, joka toimii myös hätäkytkimenä. 

Käsisirkkelien mukana tulee useimmiten tavallinen halkaisuohjain, mutta siitä ei ole hyötyä, jos tarvitsee sahata esimerkiksi iso levy keskeltä kahtia. Kannattaakin selvittää jo etukäteen, onko merkkiin saatavilla ohjainkiskoa, sillä niiden kiinnitysmekanismi vaihtelee merkeittäin. 

Sahaa hankittaessa on syytä huomioida myös terän koko. Oleellisia tekijöitä ovat niin terän halkaisijan kuin keskireiän koko. Keskirei’istä yleisimmät koot ovat joko 20 tai 30mm. 

Pyörösahoissa käytetään nykyään lähes yksinomaan kovametallihampaisia teriä. Niillä voi sahata eri materiaaleja terätyypin mukaan. Ne kestävät myös selvästi vanhoja ”peltiteriä” pidempään terävinä. Kunnollisen kovapalaterän voi myös teroittaa lukuisia kertoja. 

To Top