Kulmahiomakoneet

Rälläkkä, laikkakone, lentävä lautanen, kulmuri... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kulmahiomakone ei ole mikään uusi keksintö – mutta se on säilyttänyt asemansa suosittuna konetyyppinä vuosikymmenestä toiseen. Nykyään kulmahiomakone on jopa mainettaan monipuolisempi. Aiempaa edullisemmat timanttilaikat helpottavat betonin, kiven ja laattojen käsittelyä ja puuntyöstöönkin on omat laikkansa, joten kulmuri ei ole enää pelkkä metallipajojen kone. 

Isompaa ja pienempää 

KulmahiomakoneetKulmahiomakoneet voi jakaa kahteen eri luokkaan: olemassa on ns. yhden käden ja kahden käden koneita. Yhden käden koneet painavat noin parin kilon verran ja niiden laikkakoko on joko 115 tai 125mm: Suomessa ja merkkikoneissa yleensä 125mm. Pyörimisnopeus näissä koneissa on noin 10000 kierrosta minuutissa. Yhden käden kulmahiomakoneet ovat kompakteja ja käteviä käyttää. Verkkovirtakäyttöiset koneet ovat teholtaan 700-1400-wattisia. 

Saatavana on myös välikokoja, mutta tyypillisesti iso kulmahiomakone on laikkakooltaan 230mm ja kierrosnopeudeltaan 6600 rpm. Iso kone on painavampi (5-6kg) ja kömpelömpi käyttää – mutta vastaavasti myös paljon pientä tehokkaampi. Kahden käden koneet ovat nykyään tehoiltaan yli 2000-wattisia. 

Tehontarve riippuu käytöstä: kuinka paljon konetta käytetään ja millaista materiaalia sillä työstetään? Raskaimpiin töihin, kuten paksun rautapalkin katkaisuun, käyttöön pitäisi kuitenkin ottaa aina se isompi ja kömpelömpi kone. Satunnaiseen pellin leikkaukseen tai pulttien katkaisuun riittää puolestaan jopa akkukäyttöinen pieni kulmahiomakone.  

Eroja myös ominaisuuksissa

Kulmahiomakoneissa on merkittäviä merkki- ja mallikohtaisia eroja koon ja tehon lisäksi myös ominaisuuksissa. Pieniä koneita on saatavilla säädettävällä kierrosnopeudella, mistä on hyötyä etenkin teroitettaessa, teräsharjoja ja hioma- tai puhdistuslaikkoja käyttäessä. 

Elektronisia apuvälineitä ovat myös konetta liian ahkeralta käyttäjältä turvaava ylikuormitussuoja sekä isoissa koneissa ja ahtaissa paikoissa käytännöllinen hidastettu käyntiinlähtö. 

Käyttömukavuutta lisää myös tärinävaimennus, jota monet merkit ovat kehitelleet. Pikamutteri, jonka ansiosta laikan voi vaihtaa helposti ja nopeasti ilman työkaluja, on puolestaan hyvä apu paljon laikkoja käyttävälle. 

Muista turvallisuus!

Kulmahiomakone on väärin käytettynä yksi vaarallisimmista koneista. Älä koskaan, ikinä, milloinkaan käytä konetta ilman laikansuojusta!

Käytä aina ehjiä ja oikean kokoisia laikkoja ja teriä. Käytä sivukahvaa ja tukevaa kahden käden otetta myös pienellä kulmahiomakoneella työskennellesäsi.

Suojaa myös silmäsi ja huomioi tulityön vaatimat toimenpiteet sekä työskentelytila.

To Top