Liitoskoneet

Lamello-liitospalatPuusepillä on ollut käytössään erilaisia liitoskoneita jo pitkään, mutta vähitellen ne ovat kasvattaneet suosiotaan myös nikkaroijien keskuudessa. Liitoskoneella saadaan huomattavasti puutappiliitosta tarkempi liitos ja vieläpä paljon helpommin ja nopeammin. Liitoskoneilla voidaan tehdä liitoksia myös esimerkiksi mdf- ja lastulevyihin.

Liitoskoneita on kolmea eri mallia. Yleisin liitoskonetyypeistä tunnetaan sveitsiläisen kehittäjänsä mukaan Lamellona. Lamello-liitospalat ovat noin 4mm paksuja, ovaalin muotoisia ja niitä on eri kokoisia. Lamello-liitoskoneissa hyödynnetään kulmahiomakoneen runkoa. Keulapää on kuitenkin erilainen: moottori pyörittää liitospalojen paksuista terää, jolla saadaan tarkka ura paloille, jotka liimataan jyrsittyihin reikiin. Säädettävän kelkan ansiosta koneella voidaan tehdä niin suoria liitoksia kuin 45° tai 90° kulmaliitoksiakin. Koneella voidaan myös jyrsiä uraa vanerille tai kovalevylle esimerkiksi laatikon pohjaan. Lamello-kone on parhaimmillaan esimerkiksi levytavarasta valmistettujen kalusteiden kokoamisessa. Erikoisosien ja liitoskappaleiden avulla Lamello-koneilla on mahdollista tehdä myös mm. purettavia liitoksia, liimattomia liitoksia ja saranaupotuksia.

Lamellon kovimmaksi kilpailijaksi on noussut Festoolin kehittämä Domino-jyrsin. Domino-jyrsimessä liitospalat ovat suorakaiteen muotoisia ja niitä saa eri paksuisina ja pituisina. Järeämpien palojen ansiosta Domino-jyrsin soveltuu myös vahvaa liitosta vaativiin kohteisiin, esimerkiksi massiivipuisten ovien ja pöytätasojen liitoksiin. Domino-koneissa on samantyylinen terä kuin yläjyrsimessä, mutta se tekee pyörimisen lisäksi pientä epäkeskeistä liikettä, jolloin puuhun syntyy liitostapille sopiva kolo. Myös Domino-järjestelmällä on mahdollista tehdä ruuvilla avattavia liitoksia esimerkiksi messukalusteita tai paikallaan asennettavia kalusteita varten.

Kolmas liitoskonetyyppion tarkoitettu perinteisten puutappiliitosten tekoon. Mafellin liitoskoneessa on kuitenkin useampi terä vierekkäin, joten silläsaadaan porattua useampi liitosreikä kerrallaan. Tällainen kone ei ole yhtä monipuolinen kuin Lamello- tai Domino-jyrsimet, mutta etuna on puutappien helppo saatavuus ja edullinen hinta.

To Top