Muut akkutyökalut

AkkutyökalutAkkuporakoneet löivät itsensä lopullisesti läpi jo 1990-luvulla, mutta muut akkukäyttöiset työkalut olivat vielä pitkään senkin jälkeen harvinaisia. Ne olivat verkkovirtakäyttöisiä koneita kalliimpia, heikkotehoisempia ja niiden käyttöaika oli hyvinkin rajallinen. Litium-akun yleistyminen ja työkaluvalmistajien kehitystyö on muuttanut kuviot täysin. Voi hyvinkin olla, että 2020-luvulla syntyneiden sukupolvi ei enää ymmärrä, miksi joidenkin koneiden perässä on ollut sähköjohto...

Akkukäyttöinen työkalu on nykyään monessa tilanteessa varteen otettava vaihtoehto perinteiselle piuhallisille konelle. Akkukoneilla voi työskennellä myös olosuhteissa, joissa sähköä ei ole saatavana, eikä perässä roikkuva johto tule koskaan tielle. Akkukone voi olla jopa verkkovirtalaitetta edullisempi, jos täydentää olemassaolevaa järjestelmäänsä pelkällä runkoversiolla, eli ostaa laitteen ilman akkuja ja laturia.

Akkuporien jälkeen yleistyivät erilaiset työvalaisimet, akkuporavasarat, ruuvinvääntimet ja pulttipyssyt. Myös akkukäyttöisillä kulmahiomakoneilla on jo pitkät perinteet, sillä niitä joudutaan käyttämään usein myös paikoissa, joissa verkkovirran saanti olisi ongelmallista. Tänä päivänä lähes minkä tahansa sähkötyökalun saa myös akkukäyttöisenä versiona ja parhaimmat malleista ovat teholtaan ja ominaisuuksiltaan aivan yhtä hyviä kuin vastaavat verkkovirtakäyttöiset koneet.

Koneet ovat kehittyneet, mutta yksi ongelma on edelleen olemassa. Kovat kierrosnopeudet tai kova kuormitus kuluttavat paljon energiaa. Akussa on oltava siis iso jännite ja iso kapasiteetti, mikäli sillä aikoo käyttää esimerkiksi pyörösahaa tai kulmahiomakonetta. Tällainen akku on usein myös fyysisiltä mitoiltaan iso ja painava, jolloin menetetään yksi akkukäyttöisten työkalujen perusideoista: keveys ja kompakti käytettävyys. Tehokkaiden akkujen lataaminenkin vie aikaa, joten yhtäjaksoista työskentelyä varten akkuja on oltava useampia.

Jos siis tarvitset konetta raskaaseen käyttöön, käytät sitä pääasiassa verstaassasi tai muussa kiinteässä työpisteessä, niin kannattaa harkita tarkkaan, olisiko perinteinen verkkovirtakäyttöinen kone kuitenkin fiksumpi valinta. Satunnaisessa käytössä, keikkahommissa ja sähköttömissä kohteissa akkutyökalut ovat kuitenkin aivan ehdottomia. 

Huomioi myös se, että akut ovat merkkikohtaisia. Etenkin kotikäyttäjän kannattaa valita yksi merkki ja pitäytyä siinä. Tällöin samoja akkuja voi hyödyntää eri koneissa ja työkaluvalikoimaansa voi kasvattaa pienillä kustannuksilla koneiden runkoversioilla.

To Top