Muut sähkötyökalut

Muut sähkötyökalut
 
Ihmistyö on nykyään niin kallista, että käytännössä mihin tahansa hommaan on saatavana oikea sähkötyökalu, joka helpottaa ja nopeuttaa työtä. Harrastajien satunnaisiin tarpeisiin erikoisemmat koneet ovat monesti turhan kalliita, mutta ammattilainen saa koneen ostohinnan nopeasti kuoletettua säästämillään työtunneilla.
  
Peltitöissä levyleikkurit ja nakertajat korvaavat esimerkiksi käsikäyttöiset peltisakset. Levyleikkurit ovat käytännössä sähköistettyjä peltisaksia, mutta leikkuunopeus ja -tarkkuus on huomattavasti käsityötä parempi. Levyleikkureilla työstetään useimmiten 1-3mm paksuista peltiä, tai muuta ohutta metallilevyä. Levyleikkuri soveltuu hyvin pitkien leikkausten tekoon, mutta ei jyrkkään mutkitteluun tai esimerkiksi kattopellin tai muiden profiilipeltien työstöön. Näihin hommiin oikea kone on levymeistin, joka nakertaa työstettävästä levystä pieniä siivuja. Leikkausjälki nakertajalla on muutaman millin levyinen. Nakertaja on levyleikkuria monipuolisempi, mutta hitaampi käyttää. 
  
Myös suorahiomakoneita käytetään pääasiassa metallintyöstöön. Kone on nopeakierroksinen (noin 20.000-30.000 rpm) ja pitkänmallinen, jolloin se mahtuu ahtaisiinkin rakoihin - toisin kuin esimerkiksi kulmahiomakone. Suuren kierrosnopeutensa johdosta se ei kuitenkaan sovi työskentelyyn isoilla laikoilla. Suorahiomakoneissa käytetään lähinnä joko metallisia pyöriviä viiloja tai keraamisia karalaikkoja. Sekä viiloja että laikkoja on saatavana runsaasti eri kokoisina ja mallisina sekä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Käyttötarkoitukseen sopivalla kivellä tai terällä voi esimerkiksi hioa ruosteita pois tai avartaa reikää. Sopivilla terillä käytettynä suorahiomakoneet soveltuvat myös esimerkiksi puun tai jääveistosten muotoiluun. Suorahiomakoneita on saatavana sekä paineilma- että sähkökäyttöisinä. 
  
Metallipajojen ja varsinkin kunnossapitoalan peruskoneisiin kuuluvat myös magneettiporakoneet, joilla porataan tyypillisesti isompia reikiä esimerkiksi kattopalkkeihin ja muihin kappaleisiin, joita ei ole mahdollista irrottaa. Magneettiporakone toimii pylväsporakoneen tavoin, mutta magneettijalan ansiosta se on mahdollista kiinnittää tukevasti haluttuun kohtaan mihin tahansa metallipintaan. 
  
Timanttiporakone on ainoa oikea työkalu isojen läpivientireikin poraamiseen esimerkiksi betoniin tai tiiliseiniin. Timanttiporakoneet ja niiden terät ovat niin kalliita, että yhtä tai muutamaa reikää tulee todennäköisesti halvemmaksi palkata timanttiporausyritys poraamaan reiät kuin ostaa oma kone. Timanttiporakoneet ovat useimmiten vesijäähdytteisiä ja siten myös pölyttömiä. Niiden terät ovat pitkänmallisia putkia, joiden päässä on timanttiset leikkuusegmentit. Timanttiporakoneita on saatavana sekä käsikäyttöisinä että jalustallisina malleina. Jalustallinen malli kiinnitetään ensin propuilla ja pulteilla seinään.
  
Sähkö- ja paineilmakäyttöiset ruuvinvääntimet ja mutterinvääntimet ovat menettäneet asemiaan akkukoneiden yleistyessä, muttaetenkin teollisuudessa niillekin löytyy vielä käyttöä. Ruuvinvääntimet muistuttavat ulkoisesti porakoneita, mutta poraistukan tilalla on syvyydenrajoittimella varustettu ruuvikärki. Syvyydenrajoitin on ehdoton varuste etenkin seinälevyjä kiinnittäessä. Ruuvinvääntimiä on saatavilla myös automaattikäyttöisinä. Näissä ns. nauharuuvinvääntimissä ruuvia ei tarvitse itse asettaa paikalleen, vaan kone syöttää sen itse valmiiksi. Mutterinvääntimissä kone tuottaa pyörivää iskuliikettä, jonka ansiosta voimaa on hurjasti, mutta käyttäjän käsiin ei kohdistu lainkaan vääntöä.
  
Kuumailmapuhallin sen sijaan on edelleenkin yleinen työkalu, jolle on käyttöä niin maalinpoistossa, entisöinnissä, muovitöissä kuin suksienkin voitelussa. Monipuolisimmissa kuumailmapuhaltimissa on portaaton lämpötilansäätö sekä erilaisia suutinkappaleita, jolloin konetta on helppo ja turvallinen käyttää erilaisissa käyttötarkoituksissa ja -kohteissa. Kuumailmapuhallin-käsittelyn jälkeen käyttöä voi olla esimerkiksi sähkökaapimelle, jolla on helppo kaapia pehmennyt maali siististi irti. Kaavinta voi käyttää myös esimerkiksi liimajäämien poistamiseen.
  
Kalusteteollisuuteen ja -asentajille on erilaisia reunanauhakoneita, joilla voi liittää ja trimmata esimerkiksi laminaattireunanauhaa pinnoitettujen kalustelevyjen sahatuille sivuille. Muita käsikäyttöisiä erikoiskoneita ovat mm. ohuella leikkuulangalla varustetut styroksileikkurit, rakennusalan ammattilaisille tarkoitetut vaahtomuovi- ja eristesahat sekä moottorisahan tapaiset miekkasahat.
  
Puualan harrastajille käteviä ovat myös kaiverruskoneet ja polttokynät. Kaiverruskoneet, eli sähköiset taltat ovat etenkin puunveistäjien suosiossa. Ne korvaavat monessa työssä perinteisen taltta, vasara ja lihasvoimat -metodin. Talttakoneet ovat normaalisti varsin pienitehoisia, eikä suurten puumäärien poisto onnistu niillä, joten ne ovat parhaimmillaan esimerkiksi pienten yksityiskohtien viimeistelyssä. Polttokynällä voi puolestaan koristella esimerkiksi sorvaamansa pienesineet tai taiteilla vaikkapa taulun. Kunnollisessa polttokynässä on ohut ja nopeasti kuumeneva kärki, toisin kuin edullisemmissa polttokolveissa, joilla on melko mahdotonta työskennellä siististi ja tarkasti. 
To Top