Paineilmakompressorit

Paineilmakompressorit

Paineilmakompressoreita tarvitaan niin teollisuudessa, maataloudessa, rakennustyömailla, autokorjaamoilla kuin autotalleissakin. 

Kompressorin tehtävänä on tuottaa paineilmaa niillä toimiville työkaluille. Yleisimpiä käyttökohteita ovat paineilmanaulaimet, maaliruiskut, hionta, hiekkapuhallus, renkaiden täyttö ja mutterien vääntö. Käyttökohde ratkaisee myös sen, millaisen kompressorin tarvitsee. 

Merkittävin ero eri kompressorimallien välillä on tuotossa: eli siinä, kuinka monta litraa ilmaa kone tuottaa minuutissa. Myös maksimipaineessa sekä ilmasäiliöiden koossa on suuria eroja. 

Kaikkein pienimmät pienoiskompressorit on tarkoitettu esimerkiksi kynäruiskulla maalaamiseen. Pienimmissä varsinaisissa paineilmakompressoreissa on noin 4-litrainen säiliö ja niiden tuotto on noin 20l/min. Tällainen kompressori on kevyt ja hiljainen, mutta ei sovellu oikeastaan juurikaan muuhun kuin viimeistelynaulaimen kanssa käytettäväksi. Esimerkiksi renkaiden täyttö tai työkalujen puhdistus paineilmalla kuluttavat säiliön tyhjäksi varsin nopeasti ja kompressorin moottori saa huutaa taukoamatta.

Kotikäyttöön tai omakotitalon rakennustyömaalle hankittavassa kompressorissa tulisi olla vähintään 10-litrainen säiliö ja 130 l/min tuotto. Tällaisen kompressorin tuotto riittää hyvin esimerkiksi yhdelle runkonaulaimelle kerrallaan. 

Hiekkapuhallukseen ja maalaamiseen tarvitaan puolestaan vielä huomattavasti tehokkaampaa kompressoria, jossa on voimavirralla toimiva moottori, tarpeeksi iso säiliö ja riittävä tuotto. Etenkin maalaamisessa on tärkeää, että paine ei pääse laskemaan missään vaiheessa, sillä hetkellinenkin nuukahdus saattaa pilata koko maalipinnan.

Teollisuudessa käytetään puolestaan erittäin suuritehoisia, kalliita ja kookkaita ruuvi- ja lamellikompressoreita.

Paineilmakompressorit ovat tyypillisesti öljyvoideltuja. Saatavana on kuitenkin myös öljyttömiä malleja. Kaikista kompressoreista on syytä muistaa varmistaa ja tyhjentää säiliö sinne tiivistyneestä vedestä. Säiliö voi ruostua puhki, mikäli sinne jää vettä pitkäksi aikaa. 

To Top