Pistosahan terät 

Pistosahalla voi sahata melkein materiaalia kuin materiaalia, kunhan valitsee oikein terän käyttötarkoitusta varten. Metallille, puulle, levyille, muoville ja keraamisille aineille on omat teränsä. Lisäksi muun muassa alumiinille, laminaatille ja ruostumattomalle teräkselle on suunniteltu omat erikoisteränsä. 
  
Pistosahan teriä on saatavana eripituisina. Yleisiä pituuksia ovat 55mm, 75mm ja 105mm, mutta puun sahaukseen on saatavana jopa 150mm pituisia teriä. Pituus on syytä valita sahattavan materiaalin paksuuden mukaan.
Myös terien leveydessä on eroja: kapeilla terillä on hyvä mutkitella kuviosahauksessa, kun taas leveillä terillä saa sahatuksi jämäkästi suoraan. 
  
Eroa on myös hammastuksessa: harvempihampaiset terät leikkaavat nopeammin, mutta mitä tiheämpi hammastus on sitä parempi on myös sahausjälki. Myös hampaiden kulma ja haritus vaihtelee. Esimerkiksi laminaatin sahaukseen tarkoitetussa terässä hampaat ovat pystysuorassa. 
  
Kaikki merkkivalmistajat käyttävät tätä nykyä samanlaista teränkiinnitystä pistosahoissaan. Poratuulesta saat kuitenkin myös harvinaisemmiksi käyneet vanhoihin koneisiin sopivat terät. 
Pistosahanterät, eri kiinnitykset
Pistosahanterät, käyttösuosituksia

Puukkosahan terät 

Myös puukkosahoille on rutkasti eri teriä eri materiaaleille. Pituus, hammastus ja valmistusmateriaali vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. 
  
Hyvälaatuinen terä on usein bi-metallia ja teräväkärkinen, jolloin sillä voi aloittaa sahauksen seinälevyn keskeltä ilman erillistä reikää. 
  
Puukkosahaa käytetään paljon purkutöissä. Silloin hyödyllisin terä on bi-metallinen puuterä, joka sahaa tarvittaessa puun seassa olevat naulatkin poikki. 
  
Puhtaalle puulle tai esimerkiksi polttopuiden tekoon saatavilla on harvempihampaisia ja nopeampileikkuisia teriä. 
  
Tiheähampaisissa metalliterissä sahattavan materiaalin kovuus ja paksuus määrittelevät millaista terää tulee käyttää. 
  
Puukkosahanteriä on saatavana lisäksi myös erikoisempiin käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi kovametallipalaiset terät harkoille ja muille pehmeämmille kiviperäisille materiaaleille tai vaikkapa metsästäjien suosima ruostumaton terä lihan paloitteluun.
Puukkosahanterät, kiinnitysmalli
Puukkosahanterät, terämalleja
Puukkosahanterät, käyttösuosituksia
To Top