Porakoneiden istukkatyypit:

Porakoneen istukka

Avainistukka. Perinteinen istukka, joka tiukataan ja avataan istukka-avaimella. Sopii käytettäväksi kaikenlaisten porakoneiden kanssa. Soveltuvat useimmiten myös iskuporaukseen.

Porakoneen istukka

Pikaistukka. Teränvaihtoon ei tarvita avainta. Istukassa on kaksi osaa, joista toista pidetään paikallaan ja toista pyöritetään joko auki tai kiinni. Sopii kaikkiin porakoneisiin. Saatavana muovi- ja metallikuorisia istukoita. Osa pikaistukoista sopii myös iskuporaukseen.

Porakoneen istukka

Yksiotteinen pikaistukka. Teränvaihtoon ei tarvita avainta. Avaaminen ja kiristäminen onnistuu yhdellä kädellä. Koneessa tulee olla automaattinen karalukko. Sopii useimpiin nykymallin akkuporakoneisiin. Saatavana muovi- ja metallikuorisia istukoita. Ei sovellu yleensä iskuporaukseen.

Porakoneen istukka

SDS+ tai SDS-Max istukka. Poravasaroissa käytetty istukkamalli, jossa terä kiinnittyy lukitusrenkaalla. Sopii vain saman järjestelmän kiinnitysvarrella oleville terille, eli tavallisten poranterien käyttö ei ole mahdollista. Poravasaroiden istukat ovat tyypillisesti merkki- ja mallikohtaisia.

  

Käsiporakoneiden istukoiden kiinnitys ja irroitus:

Porakoneen istukan irroitus

Porakoneen istukan irroitusSähkö- ja akkuporakoneissa istukat ovat tyypillisesti kierrekiinnityksellä, jossa istukassa (2.) on naaraskierre ja porakoneen akselissa (3.) uroskierre. Yleisimmät kiinnityskierteet ovat:
* 3/8" x 24 UNF (noin 10mm paksu akseli, jossa kierteen nousu on 24 kierrettä tuumalla)
* 1/2" x 20 UNF (noin 13mm paksu akseli, jossa kierteen nousu on 20 kierrettä tuumalla)

Aloita vanhan istukan vaihto tarkistamalla, onko istukan pohjalla lukitusruuvi (1.) jonka tarkoitus on estää istukan irtoaminen peruutusvaihteella porattaessa. Lukitusruuvi on vasenkätisellä kierteellä. Jos ruuvin kanta on mennyt pilalle, joudut poraamaan kannan pois.

Kiinnitä järein mahdollinen kuusiokoloavain irroitettavaan istukkaan. Tarkista, saako porakoneen akselista pidettyä kiinni kiintoavaimella ja jos saa, niin estä karan pyöriminen kiintoavaimella. Tue konetta keulapään alta esimerkiksi sopivalla puupalikalla, jotta akseli ei taivu irroittamisen yhteydessä.

Lyö nuijalla tai vasaralla istukkaan kiinnitettyyn kuusiokoloavaimeen. Huomioi oikea suunta: istukan ja akselin kierre on oikeakätinen, eli istukka lähtee irtoamaan samaan suuntaan kääntämällä kuin normaalit ruuvit ja pultitkin.

Istukka voi myös olla niin tiukasti kiinni, että sitä ei saa ehjänä irti. Esimerkiksi joidenkin porakoneiden akseleissa on käytetty tehokasta ruuvilukitetta. Tällöin ei jää muuta vaihtoehtoa kuin rikkoa vanha istukka esimerkiksi kulmahiomakoneella. Jos joudut silppuamaan istukkaa, niin varo akselin vaurioittamista.

 

Pylväsporakoneiden ja sorvien istukoiden kiinnitys ja irroitus:

Pylväsporakoneen ja sorvin istukan irroitus

Pylväsporakoneissa, sorveissa ja muissa työstökoneissa käytetään tyypillisesti kartiota istukan ja sorvinkärkien kiinnittämiseen. Koneessa on kartionmallinen reikä, johon kartiovartinen kara painetaan kiinni. Myös istukassa on kartionmallinen reikä, jolle karan päässä on vastakappaleena sopiva kiinnityskartio.

Konepään kiinnityskartioita on lukuisia erilaisia, mutta nykyisin standardiksi on muodostunut Morse-kartio (lyhennetään joko MK tai MT). Yleisimmät Morse-kartiokoot ovat koot 1, 2, 3 ja 4. Kartiokoon voi selvittää helpoiten mittaamalla työntömitalla joko koneessa olevan reiän halkaisijan tai mittaamalla karan paksuuden kartio-osuuden paksuimmasta kohtaa.

MK1 - halkaisija on paksuimmalta kohtaa noin 12 mm
MK2 - halkaisija on paksuimmalta kohtaa noin 18 mm
MK3 - halkaisija on paksuimmalta kohtaa noin 24 mm
MK4 - halkaisija on paksuimmalta kohtaa noin 31 mm

Istukan kiinnityspäissä käytetään useimmiten B-kartiota. Yleisimpiä kokoja ovat B12, B16 ja B18. B-kirjaimen jälkeinen luku on kartion halkaisija sen paksuimmalta kohtaa. Kartiokaroja on saatavana myös niin, että karan kiinnityspäässä on tavallisille porakoneen istukoille sopiva kiinnityskierre. Tällainen kara on kätevä etenkin, jos jostain vanhasta käsiporakoneesta on jäänyt ylimääräinen istukka.

Sopivan karan valinnassa on siis tiedettävä koneen Morse-kartion koko ja valittava sitten kartiokaran toinen pää sen mukaan, millaisella kiinnityksellä olevan istukan siihen haluaa kiinnittää.

Sekä pylväsporakoneissa että sorveissa on usein reikä irroituskiilalle, jonka avulla kartiokaran saa lyötyä helposti irti koneesta. Jos ei ole, niin karan pitäisi irrota esimerkiksi kuminuijalla naputtelemalla. Myös tärinä saattaa irroittaa karan, eli kannattaa kokeilla naputella myös sivuttaissuunnassa.

Istukka ja kara ovat useimmiten irralliset osat, jotka nekin irtovat toisistaan lyömällä. Joissain malleissa kara voi olla kuitenkin joko painunut niin tiukkaan, että se ei irtoa tavallisella voimankäytöllä, tai se voi jopa olla tarkoitettu kiinteäksi osaksi istukkaan.

To Top