Poravasarat

PoravasaratPoravasara on paras työkalu niin kiven, tiilen kuin betoninkin poraamiseen. Sen porausnopeus ja –kapasiteetti on moninkertainen verrattuna vastaavan kokoiseen iskuporakoneeseen, vaikka se ulkoisesti saattaisikin näyttää lähestulkoon samalta koneelta. 

Poravasaroissa isku saadaan aikaiseksi paineilmamännällä, kun tavallisissa iskuporakoneissa mekanismina on yksinkertaisesti toisiaan vasten hankaavat iskuosat. Poravasaroissa pneumatiikka tekee työt pitkälti poraajan puolesta: poratessa konetta ei tarvitse painaa kuin kevyesti. 

Poravasarat eroavat tavallisista porakoneista myös teriensä perusteella. Pienimpiin poravasaroihin kiinnitysjärjestelmäksi on vakiintunut SDS+ ja isoimmissa koneissa on käytössä yleensä järeämpi SDS-MAX. Tavalliset poranterät eivät siis käy poravasaroihin. 

Kuten porakoneita, myös poravasaroita on erilaisia ja –kokoisia eri tarkoituksiin.  Akkukäyttöiset poravasarat ja pienitehoisimmat verkkovirtamallit ovat sopivia esimerkiksi sähkö- tai kalusteasentajille. Niillä saa porattua nopeasti ja näppärästi esimerkiksi proppureiät seiniin. 

Monipuolisempi valinta on puolestaan noin kolmikiloinen ja teholtaan 1000-wattinen vasara. Kunnollisella koneella syntyy esimerkiksi laiturinkiinnityksessä tarvittava satunnainen 25mm reikä kallioon. Jos vieläpä valitsee sellaisen poravasaramallin, josta iskutoiminnon saa pois päältä ja vaihdeporavasaran terille tarkoitetun istukan tilalle saa vaihdettua helposti tavallisille terille tarkoitetun istukan, niin tällaisella koneella pärjää lähes kaikissa yleisimmissä poraustarpeissa. 

Isojen reikien poraamiseen kiveen - esimerkiksi kivikiiloja tai etanadynamiittia varten - suosittelemme kuitenkin hankkimaan järeän SDS-MAX -teräkiinnityksellä olevan noin 5-10kg painoluokassa olevan tehokkaan poravasaran.

Useimmat sähkökäyttöiset poravasarat ovat ns. kombikoneita, joilla on mahdollista porata kiven lisäksi myös muita materiaaleja sekä sen lisäksi myös piikata. Piikatessa terä ei pyöri, vaan pelkästään iskee. Konetta hankittaessa onkin syytä miettiä, onko piikkausominaisuudelle käyttöä? Kiviseinän purkamisessa vaaditaan jo järeämpää purkuvasaraa, mutta kaakelien irrotus tai lattiarailon teko onnistuu pienemmälläkin piikkaavalla poravasaralla. 

Varmista konetta ostaessasi, että siihen sopivat yleiset SDS+ tai SDS-MAX -kiinnityksellä olevat terät ja tarvikkeet. Esimerkiksi kirpputoreilla näkyy usein myynnissä halvalla vanhoja Makitan ja Hitachin koneita, jotka ovat päätyneet sinne tyypillisesti siksi, että niihin sopivia teriä ei ole enää juuri lainkaan saatavana.

To Top