Puukkosaha

Puukkosaha

Puukkosaha on sahatyypeistä monipuolisin, vaikkakin ehkä edelleenkin monelle tuntemattomin. 

Puukkosahoissa terä suuntautuu koneesta eteenpäin – kuten siis käsikäyttöisissä puukkosahoissakin. Puukkosaha on erityisen käyttökelpoinen kone etenkin purkutöissä. Se on ainoita sahoja, joilla samalla terällä voi sahata esimerkiksi puuta nauloista tai tiivistemateriaaleista välittämättä, joten sen avulla vanhat ikkunat tai ovet saa helposti ja siististi irti. 

Puukkosahoihin on saatavana laaja valikoima erilaisia teriä, joilla voidaan sahata niin puuta, metalleja kuin vaikka lihaa, luuta tai kevytbetoniharkkojakin. 

Putkitöissä puukkosahan etuja esimerkiksi kulmahiomakoneeseen on se, ettei terä kipinöi sahattaessa. Pitkä terä myös taipuu tarvittaessa, jolloin puukkosahalla saadaan sahattua esimerkiksi lattianrajasta. 

Pienimmät markkinoilla olevat verkkovirtakäyttöiset puukkosahat ovat noin 500 watin tehoisia ja soveltuvat kevyeen käyttöön. Esimerkiksi rakennustöissä käytettävät sahat ovat kuitenkin tuplaten tehokkaampia. Akkukäyttöiset puukkosahat ovat puolestaan erityisen käteviä esimerkiksi katoilla, rakennustelineillä tai muissa haastavissa kohteissa työskennellessä.

Pieneen kotikäyttöön on suunniteltu myös tekniikaltaan ja rakenteiltaan toisenlaisia puukkosahaa muistuttavia sahamalleja. Ne ovat kuitenkin usein liian pienitehoisia isompiin sahaustöihin. Terät niihin ovat useimmiten merkkikohtaisia ja samalla myös kalliimpia kuin standardipuukkosahoihin.

To Top