Rakennussirkkelit ja pöytäsahat

Pöytäsirkkelin ostajalla on lähes poikkeuksetta muutama toive. Sahan pitäisi olla:

  • * sen verran tehokas, että sillä voi halkaista kakkosnelosta
  • * riittävän tarkka ja siistijälkinen lvytavaran sahaamiseen ja puusepän tarpeisiin
  • * tarpeeksi edullinen
  • * mahtua autotalliin ja olla helposti siirrettävissä
  
Valitettavasti ainoa ratkaisu vastaamaan kaikkia näitä tarpeita on kaksi erillistä sahaa. Tehoa ja tarkkuutta saa kyllä samassa paketissakin, mutta tällaisen ns. tarkkuus- tai tarkistuspyörösahan hinta ylittää ainakin useimmiten kotinikkarin budjetin, painaa satoja kiloja, eikä mahdu kunnolla autotalliinkaan.
  
Edullisinkin valurautapöytäinen tarkkuuspyörösaha maksaa vähintään 1500 euroa, ammattikäyttöön tarkoitetut Euroopassa valmistetut sahat ovat vielä moninkertaisesti kalliimpia. Levytavaraa sahattaessa pelkkä saha ei vielä riitä, vaan se täytyy varustaa kunnollisella liukupöydällä. Kalusteteollisuuden sahoissa on useimmiten myös piirtoteräyksikkö.
  
Kotinikkarin tai remontoijan onkin tehtävä taas kompromisseja. Vaihtoehtoja ovat yhdistelmäsahat, kääntöpöytäsirkkelit, vetokatkaisusahat, rakennussirkkelit ja pöytäsahat.

Rakennussirkkeli: raakaa voimaa ruovimpiin töihin

Rakennussirkkeli on tarkoitettu lautojen ja lankkujen katkaisuun sekä halkaisuun. Rakennussirkkeleissä pöydät ovat tyypillisesti peltiä ja ohjureidenkin tarkkuus ns. "rakennustarkkuuden" mukainen. Tällainen saha ei siis sovellu puusepän mittatarkkoihin sahauksiin, ohuiden listojen katkaisuun tai muuhun pikkutarkkaan työhön, vaan se on suunniteltu ja tarkoitettu nimensä mukaisesti rakennustyömaiden karkeaksi työjuhdaksi.

Rakennussirkkelit on suunniteltu ulkokäyttöön sopiviksi ja helposti siirreltäviksi. Niiden paino on noin 50-100kg ja ne on useimmiten varusteltu siirtämistä helpottavilla pyörillä. Sahoihin on saatavana sekä lisä- että liukupöytiä. Liukupöytää käytetään katkaisusahaamisessa, mutta erityisen hyödyllinen se on levytavaraa sahattaessa. 

Pöytäsaha

Yleisin teräkoko on 315mm, joka riittää yleensä normaalirakentamisessa käytettäviin materiaaleihin. Halkaisusahaamiseen suositellaan harvahampaista terää (esim. Z-24), joka on tehokas myös paksumpaa puuta sahattaessa. Levytavaran siistiin sahaamiseen tulee kuitenkin käyttäätiheämpihampaista terää (esim. Z-60), joka jättää siistimmän sahausjäljen.

Rakennussirkkeli kannattaa ostaa voimavirralla (400V) toimivana, jos vain mahdollista. Näissä sahoissa on tehoa tyypillisesti noin 3-4kW, mikä riittää hyvin yleisimpiin sahaustarpeisiin.  Valovirralla (230V) toimivassa sahassakin moottorin tehon pitää olla yli 2,5kW, jotta kone toimisi halkaisusahaamisessa.

Rakennussirkkelien terä kallistuu yleensä 0-45° ja korkeussäätö pyöritetään kammesta. Terän kallistuksen ja korkeudensäädön toteutus kannattaa tarkistaa ennen koneen hankkimista, sillä halvimmissa malleissa olevat muoviset osat hajoavat helposti, eikä uusia varaosia ole välttämättä saatavana. Myös halkaisuohjaimen ja sen kiinnitysosan pitää olla riittävän tukevat. 

Kunnollisesta rakennussirkkelistä on oltava valmis pulittamaan noin 700-1000 euroa. Sitä edullisimmissa malleissa on lähes pakostakin nipistetty jostain: tyypillisesti moottorin tehoista.

Pöytäsirkkeli: rauhallisella tahdilla myös pienemmällä voi pärjätä

Pöytäsirkkeli on vanha keksintö ja markkinoilla on ollut hurjasti erilaisia sahoja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tänä päivänä valikoima on kaventunut ja käytännössä kaikkien merkkivalmistajien sahamallit ovat samankaltaisia keskenään: kevyitä ja kompakteja, mutta myös suhteellisen pienitehoisia.

Yleinen pöytäsahamalli painaa hinta-, koko- ja laatuluokasta riippuen noin 25-50kg ja mahtuu auton takapaksiin. Jalusta on irrallinen osa ja mallista riippuen tulee joko sahan mukana, tai on ostettavissa erikseen. Tällaista pöytäsahaa on helppo kuljettaa mukana.

Sahapöytä on valurakenteinen, koska teräspellistä tehty pöytä ei ole riittävän tarkka. Runkorakenne on puolestaan joko peltiä, tai edullisimmissa malleissa muovia. Sahojen tarkkuus on yleensä riittävä kaikenlaiseen kotinikkarointiin ja remontointiin, hyvällä terällä myös sahausjälki on siisti.

Pöytäsaha ei kuitenkaan ole oikea valinta rakennustyömaille tai muuhun rankempaan hommaan. Sahoissa on tyypillisesti noin 1500-2000W hiiliharjamoottori. Koneen teknisissä tiedoissa maksimisahauskapasiteetiksi voidaan kyllä ilmoittaa esimerkiksi 50mm tai 60mm, mutta se tarkoittaa käytännössä sitä kuinka paksua materiaalia terällä teoriassa saisi sahattua. Suhteellisen pienitehoisen hiiliharjamoottorin kanssa saa olla todella tarkkana esimerkiksi kakkosnelosta halkaistaessa, ettei vahingossa ylikuumenna moottoria rikki.

Parhaimmillaan tällainen saha on esimerkiksi listojen, lautojen ja panelien sahaamiseen. Ominaisuudet sopisivat myös levytavaran siistiin ja tarkkaan sahaamiseen, mutta useimmiten pöytäosa on sen verran pienikokoinen, että isompien kappaleiden sahaaminen ei onnistu ilman apupöytien käyttöä.

Sahaa valitessa kannattaa huomioida ainakin se, ettei osta liian pienitehoista saa omiin käyttötarpeisiinsa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös koneen rakenteiden jämäkkyyteen ja siihen, että terän syvyyden ja kallistuksen säädöt toimivat herkästi ja tarkasti. Myös halkaisu- ja katkaisuohjaimien tulisi olla laadukkaita ja helposti säädettäviä. Kannattaa myös varmistaa, että terä on sekä halkaisijaltaan että keskireiältään vakiokokoa.

Laadukkaan pöytäsahan saa alle tuhannella eurolla ja merkkivalmistajien edullisimmat harrastelijamallit maksavat muutamia satasia.

To Top