Työkalujen teroittaminen

Työkalujen teroittamiseen ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa. Tapoja on yhtä monta kuin teroittajiakin, eikä metodilla ole merkitystä, kunhan homma onnistuu.

Vesitahko on perinteinen ja hyvä työväline kaikenlaisten vuolevien ja leikkaavien terien teroittamiseen. Tahko on helppo ja turvallinen käyttää. Ohjureiden kanssa sillä saa myös erinomaisen hyvän teroitusjäljen - kunhan kivi vaan on kunnollinen. Tormek-tahkojärjestelmästä kerromme lisää omalla sivullaan.

Tahko voi kuitenkin olla liian verkkainen työkalu joillekin käyttäjille tai joihinkin käyttötarkoituksiin; esimerkiksi jos teroitettavaa työkalua pitää muotoilla teroituksen yhteydessä. Nauhahiomakoneita  ja penkkihiomakoneita käytetään myös teroitukseen, mutta niiden kanssa on syytä olla tarkkana, sillä teroitettava terä kuumenee helposti ja menettää karkaisunsa. Molempia koneita on saatavana myös hidaskierroksisina versioina, jotka on suunniteltu nimen omaan teroitus- ja kiillotuskäyttöön, mutta erikoisversiot ovat huomattavasti perusmalleja kalliimpia.

Työkalujen teroitusKäsikäyttöiseen teroitukseen sopivat hiomakivettimanttiteroittimet ja kaikkein yksinkertaisimmillaan jopa tavallinen vesihiomapaperi, joka liimataan esimerkiksi lasilevyn tai muun tasaisen pinnan päälle. Hiomapaperiarkit ovat edullisia, joten niitä voi ostaa nipun eri karkeuksia yhden hiomakiven tai timanttiviilan hinnalla.

Perinteinen hiomakivi on edelleen käyttökelpoinen, vaikka tahkojärjestelmät ja timanttiteroittimet kasvattavatkin koko ajan suosiotaan. Hiomakivi on helppo napata taskuun ja suorittaa esimerkiksi karkeampaa teroitusta esimerkiksi kirveelle kesken metsätöiden. Osalle käyttäjistä perinteinen teroitustapa taas kuuluu olennaisena osana käsityöharrastukseen.

Hienompaa teroitusta varten on olemassa hienorakeisia vesi- ja öljyhiomakiviä. Esimerkiksi japaninkivet ovat tyypillisesti vesihiomakiviä ja arkansas-luonnonkiviä käytetään öljyn kanssa. Saatavana on myös muotokiviä, jotka ovat erityisen käyttökelpoisia esimerkiksi kaiverrustalttoja teroittaessa. 

Osaava teroittaja saa kunnollisilla kivillä partaveitsen terävän lopputuloksen. Käsivarainen teroitus vaatii kuitenkin harjoittelua, jotta terät oppii teroittamaan oikeaan kulma

Hiomakiviä on saatavana myös timanttirakeilla. Timanttihiomakivessä hyviä puolia on se, että ne ovat aina heti käyttövalmiina ja pitävät muotonsa.  Viilan malliset timanttiteroittimet ovat huomattavasti timanttikiviä suositumpia. Timanttiviilat ja -liipat ovat erityisen käteviä talttojen, veitsien ja terien ylläpitoteroitukseen. Kunnollinen timanttiviila on pitkäikäinen ja kestävä, ja sillä voi teroittaa kaikkea sorvitaltoista keittiöveitsiin. 

Timantti puree myös kovametalliin, toisin kuintavalliset hiomakivet ja laikat. Esimerkiksi kovametalliterien teroittamiseen onkin saatavana mm. porakoneella tai kulmahiomakoneella pyöritettäviä timanttilaikkoja.

Kovametallihampaiset sirkkelinterät, jyrsinterät ja sähköhöylien terät tosin kannattaa useimmiten toimittaa ammattilaisten teroitettaviksi, sillä niiden teroittaminen oikeaan kulmaan vaatii tarkoitukseen soveltuvat laitteet ja ohjaimet. Poratuuli teroittaa tai toimittaa teroitettavaksi kaikenlaiset puualan terät. Yhteistyökumppaninamme toimii alan rautainen ammattilainen: lahtelainen  Terätoimitus Lehtinen Oy.

To Top