Titebond III Ultimate -puuliimat

Alk. 13,50 €
Tuotekoodi
TITE3-ULT

Vedenpitävä versio jenkkitimpurien suosikista. Nopea, vahva, helppo ja monipuolinen puuliima sisä- ja ulkokäyttöön. Saatavana erikokoisissa pulloissa.

Titebond Ultimate III on vedenkestävä (korkea luokitus ANSI/HPVA Type I) vahva ja nopeasti tarttuva puuliima, joka sopii kaikkien kuivien ja puhtaiden puupintojen sekä muiden huokoisten materiaalien (esimerkiksi lastulevy, MDF, nahka ja kangas) liimaamiseen.

Suosittu liima esimerkiksi leikkuulautojen, tarjoiluvatien ja muiden astioiden sekä piha- ja kylpyhuonekalusteiden liimaamiseen. Sopii hyvin myös verstaan yleisliimaksi tavalliseen sisäkäyttöön. 

Titebond III Ultimate -puuliiman oleellisimpia ominaisuuksia ovat erittäin hyvä vedenpitävyys, helppokäyttöisyys, vahva liitoslujuus, nopea tarttuvuus sekä kova ja kestävä liimaussauma. Yksikomponenttinen, turpoamaton erikoispolymeeriliima yhdistää polyuretaaniliimojen vedenkestävyyden sekä tavallisten PVA-liimojen helppokäyttöisyyden.

Liimaliitos on vahvempi kuin puu itse, joten se soveltuu erinomaisesti mm. huonekaluihin ja muihin kappaleisiin, joihin halutaan luja liitos. Titebond III Ultimate –puuliima kuivuu kovemmaksi kuin ”tavalliset” PVA-puuliimat, joissa liimasauma on aina enemmän tai vähemmän elastinen.

Liima kestää hyvin lämpöä esimerkiksi hiomisen tai muun työstämisen aikana, joten se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi segmenttisorvaajille. Liimattu pinta voidaan käsitellä samoilla pintakäsittelyaineilla kuin puu.

Titebond III Ultimate on myrkytön ja sille on myönnetty FDA:n elintarvikehyväksyntä (epäsuora kontakti ruoka-aineisiin). Ylimääräinen liima on helppo puhdistaa ennen kuivumistaan vedellä tai myöhemmin hiomalla.

Käyttöohjeita:

Levitä ohut tasainen kerros liimaa puhtaille ja kuiville pinnoille. Purista kappaleet tiiviisti yhteen ja jätä puristumaan vähintään 30 minuutiksi. Älä rasita liitosta 24 tuntiin. Suositeltu käyttölämpötila vähintään +8°C.

Liiman avoin aika asennusvaiheessa on noin 8-10 minuuttia. Kokonaisasennusaika (eli aika, jonka sisällä liima on levitettävä ja kappaleet laitettava puristukseen) on noin 20-25 minuuttia.

Ylimääräinen liima voidaan pyyhkiä pois kostealla rätillä. Kuivuneen ylimääräisen liiman poisto hiomalla tai kaapimalla.

Säilytys hyvin suljetussa purkissa, kuivassa tilassa ja huoneenlämmössä. Tehtaan takaama säilyvyysaika 24kk. Pitkän varastoinnin tai liian lämpimässä säilytyksen jälkeen ravisteltava ennen käyttöä. Vältettävä jäätymistä.

Rajoitukset:

Titebond III Ultimate –puuliima on kosteudenkestävä, mutta sitä ei ole tarkoitettu jatkuvasti märkien kohteiden liimaamiseen (esim. veneet). Ei sovellu rakenteiden tai muiden kovaan rasitukseen joutuvien kappaleiden liimaamiseen. Suosittelemme kokeilemaan toimivuutta rasvaisten eksoottisten puulajien kanssa ennen varsinaisten työkappaleiden liimaamista.

Tekniset tiedot:

  • Tyyppi: erikoispolymeeri (Advanced Proprietary Polymer)
  • Olomuoto: nestemäinen
  • Paino: noin 1,1 kg/L
  • Väri: kellertävän ruskea, kuivuttuaan vaalean ruskea
  • Viskositeetti: 4200 cps
  • PH: 2,5
  • Lujuus (ASTM D-905 -standardi): 4000 psi

 

 


 

Yleisiä kysymyksiä puuliimoista


Mitä liimaa suosittelette nikkarin ja remontoijan yleisliimaksi?

Jokaiseen käyttötarkoitukseen löytyy varmastikin oma parhaiten toimiva liimansa, mutta jos haluaa pärjätä yhdellä puuliimalla kaikissa yleisimmissä tarpeissa, niin suosituksemme Titebondin liimoista on Ultimate III. Se soveltuu niin sisä- kuin ulkokäyttöön, muodostaa kovan ja kestävän liitoksen, ei sotke, ei ole vaarallinen ja sen pidempi avoin liimausaika helpottaa myös hankalampien kohteiden asettelua ja liimaamista.

Voiko vanhaksi mennyttä liimaa käyttää?

Useimmiten voi. Tehtaan ilmoittama säilyvyysaika on vähimmäistakuu, jonka he myöntävät liiman teknisille ominaisuuksille ja tarkoitetulle toimivuudelle. Liima ei kuitenkaan välttämättä mene miksikään, jos sitä on säilytetty oikein. Liiman käyttökelpoisuutta voi usein arvioida aistinvaraisesti: muuttunut liiman väri tai rakenne saattavat olla merkkejä vanhentumisesta. Sekoita, jos liima on ollut pitkään käyttämättä ja paksuuntunut. Käytä kuitenkin harkintaa vanhan liiman käyttämisessä: jos olet liimaamassa arvokasta kitaraa tai viimeistelemässä työlästä projektia, niin ehkä kannattaa pelata varman päälle ja ottaa käyttöön uusi liimapurkki.

Miten voi purkaa vanhat liitokset?

Esimerkiksi Titebond Original ja Titebond Ultimate III –liimat muodostavat niin kovan ja kestävän liitoksen, että puu pettää ennen liimasaumaa, jos yrität irrottaa liimatut kappaleet toisistaan voimalla. Liitosten avaaminen tulisikin aloittaa heikentämällä liiman ominaisuuksia. Liitoskohdan lämmittäminen tai höyrystäminen auttaa monien liimatyyppien kohdalla.

Voiko puuliimoja ohentaa?

Useimpia vesipohjaisia (ns. valkoisia ja keltaisia puuliimoja) voi tarvittaessa ohentaa vedellä. Esimerkiksi Titebond Original, Titebond II Premium ja Titebond III Ultimate –puuliimoja voi ohentaa enintään 5% vettä. Ohentaminen suuremmalla suhteella heikentää liiman ominaisuuksia. Purkissa paksuuntunut liima kannattaa kuitenkin yrittää saada ohuemmaksi ensisijaisesti ravistelemalla ja sekoittamalla.

Millä liimalla eksoottisia puita voi liimata?

Puuliimat soveltuvat yleensä kaikille puulajeille. Tiikki ja monet muut eksoottiset puulajit voivat kuitenkin olla hieman yleisimpiä materiaaleja haastavampia, sillä niiden öljyt tai parkkihapot voivat aiheuttaa ongelmia liimoille. Liimattavien pintojen höylääminen tai hiominen juuri ennen liimaamista auttaa useimmiten näissä tapauksissa. Tarvittaessa öljykerroksen voi poistaa liimattavilta pinnoilta myös esimerkiksi asetonilla ja levittää liiman heti, kun asetoni on kuivunut.

Mikä liima sopii leikkuulautaan?

Mikä tahansa sellainen puuliima, mikä kestää kosteutta ja on turvallista käyttää pinnoilla, joita käytetään elintarvikkeiden kanssa. Myymistämme liimoista suosittelemme tähän tarkoitukseen Titebond III Ultimate –puuliimaa.

Kuinka kuivia liimattavien puukappaleiden tulisi olla?

Vesipohjaisia liimoja käytettäessä suositellaan, että puun kosteusprosentti olisi korkeintaan 10%. Liima kuivuu hitaammin, jos puu on kosteaa. Märkien tai tuoreiden puiden liimaamiseen voi käyttää polyuretaani-liimoja, mutta muista että puu elää voimakkaasti kuivuessaan, joten liimasauma ei tule välttämättä kestämään.

Voiko maalattuja tai lakattuja pintoja liimata puuliimoilla?

Tavalliset puuliimat eivät ole tarkoitettuja maalattujen tai lakattujen pintojen liimaamiseen. Niiden toiminta perustuu siihen, että liima imeytyy liimattaviin kappaleisiin. Maalattu tai lakattu pinta estää liiman imeytymisen ja liima kiinnittyy tällöin vain tuohon pintakerrokseen. Tämän vuoksi on tärkeää puhdistaa liimattavat pinnat myös öljyistä, puskuriaineista ja kaikenlaisesta liasta ennen liimaamista.

Miten liimojen vedenkestävyys on kokeiltu?

ANSI/HPVA –standardin testeissä koivupalikoita liimataan yhteen, jonka jälkeen liitoksia pyritään heikentämään. ANSI Type I - standardin (Titebond Ultimate III) testissä liimattuja kappaleita keitetään ensin vedessä neljän tunnin ajan, kuumennetaan sen jälkeen 20 tuntia uunissa noin 80 °C lämpötilassa, keitetään vielä neljä tuntia lisää ja jäähdytetään sitten välittömästi juoksevan veden alla. Heti sen perään suoritetaan liitoksen rasitustesti, jossa hyväksynnän saavan liiman on kestettävä säädetty paine ja täytettävä määritellyt puun vaurioitumisen ehdot. ANSI Type II - standardin (Titebond II) testissä liimatut kappaleet eivät saa irrota toisistaan kokeessa, jonka aikana niitä liotetaan neljä tuntia vedessä, lämmitetään uunissa noin 50 °C lämpötilassa ja toistetaan nämä toimenpiteet kaikkiaan kolmeen kertaan.

Millä liimatahrat voi putsata vaatteista?

Vesiohenteisten liimojen ei kannata antaa kovettua. Jos siis huomaat sottaavasi pyhäpaitaasi, niin kastele sotkeentunut kohta välittömästi vedellä ja pyri pitämään märkänä kunnes saat kaiken liiman hangattua irti. Kuivuessaan tai kuituihin imeytyessä liimaa on huomattavasti hankalampi irroittaa, mutta voit kokeilla pehmentää kuivunutta liimatahraa asetonin, veden ja etikan sekoituksella ja raaputtaa sen jälkeen tahran pois.

Lisätietoja
Keskimääräinen toimitusaika, jos tuotetta ei ole varastossa saatavuus varmistettava erikseen
Kirjoita arvostelusi
Vain rekisteröityneet asiakkaat voivat jättää arvosteluja. Ole hyvä ja kirjaudu sisään tai luo tili
To Top