Vannesahat

Vannesaha on paras työkalu kaarteiden ja muiden muotojen sahaamiseen. Sitä käytetään pääasiassa puun sahaamiseen, mutta teriä on saatavana myös muoveille ja kevytmetalleille. Varsinaisia metallivannesahoja käytetään kuitenkin metallin katkaisusahaamiseen, ja ne ovat aivan erilaisia kuin tässä artikkelissa käsitellyt ns. puuvannesahat, joissa terä kulkee kehällä kahden päällekkäisen teräpyörän ympärillä.

Vannesahan säätöKolme eri kokoluokkaa

Vannesahalla voidaan sahata eripaksuisia paksujakin kappaleita ja sahattavan materiaalin paksuus määritteleekin suurelta osin sen, minkä kokoinen ja millainen saha kannattaa hankkia. 

Pienimmät vannesahat ovat pöydällä pidettäviä ja painavat 10-40kg. Niissä on tyypillisesti noin 1-2 metriä pitkä terä ja teräpyörien halkaisija on noin 20-30cm. Tällaiset sahat on tarkoitettu lähinnä harrastus- ja askartelukäyttöön ja niillä on tarkoitus sahata suhteellisen ohutta materiaalia. Esimerkiksi korujen ja muiden pienkappaleiden sahaamiseen sähkökäyttöinen konelehtisaha saattaa kuitenkin vielä olla pientä vannesahaa fiksumpi ostos, sillä se sopii vielä sirompiin sahauksiin ja pikkutarkempaan mutkitteluun. 

Nikkareille sopivat keskikokoiset sahat seisovat puolestaan usein omilla, irrallisilla jalustoilla. Näissä sahoissa teränpituus on noin 2-3 metriä ja teräpyörien halkaisija yli 30cm. Tämän kokoluokan saha riittää useimmalle kotiharrastajalle oikein hyvin.

Isoimmat mallit ovat miehen korkuisia, painavat satoja kiloja, teräpyörät ovat isot ja terän pituus on useimmiten 3-6 metrin välillä. Näitä sahoja käytetään puusepänverstailla, teollisuudessa sekä kouluissa. Tällaisella sahalla on mahdollista sahata paksumpaakin puuta esimerkiksi sorvausaihioiksi.

Ominaisuudet

Sahan kitakorkeus määrittelee sen, kuinka paksua kappaletta sahalla voi periaatteessa sahata. Käytännössä etenkin pienemmissä malleissa moottorin teho rajoittaa sitä, kuinka paksua puuta vannesahalla on järkevää sahata. Liian paksun materiaalin sahaaminen on hidasta ja teräkin lähtee helposti "vaeltelemaan" eikä sahaa, kuten sahuri haluaisi. Keskikokoisissa sahoissa moottorit ovat tehoiltaan noin 700-900W, mikä riittää hyvin normaaliin nikkarointiin.

Sahojen kitasyvyys määräytyy puolestaan teräpyörien koon mukaan. Joissain pöytämallin vannesahoissa on kolme teräpyörää: C-kirjainta muostuttavalla muodolla niihin on saatu lisää kitasyvyyttä. Näissä malleissa runko ei kuitenkaan ole välttämättä yhtä tukeva kuin perinteisen mallisissa kaksipyöräisissä vannesahoissa. Kolmipyöräisissä malleissa ongelmana on myös pyörien pieni koko, joka voi aiheuttaa terien katkeamisia, koska terä joutuu taipumaan jyrkemmälle mutkalle sen pyöriessä pyörien päällä. 

Terät taipuvat ja voivat katkeilla myös perinteisen mallisissa vannesahoissa, mikäli pyörät ovat pienet. Kunnollisissa vannesahoissa terät teräpyörien halkaisija onkin vähintään 300mm. Terien kestoon ja sahausjälkeen vaikuttavat suuresti myös teräntuet ja -ohjaimet. Hyvä teräntuenta on tukeva, laakeroitu ja helposti säädettävissä. Vanhoissa vannesahoissa teräntuentapalat saattavat olla puuta, mikä tosin on sekin ihan toimiva ratkaisu. Sen sijaan lihasahoissa teräntuenta saattaa olla hyvinkin puutteellinen, joten niiden muuttaminen puunsahauskäyttöön vaatii funtsaamista ja virittelyä.

Kunnollisen vannesahan vakiovarustukseen kuuluu tukeva ja kallistuva valurautainen sahapöytä, joka pitää ryhtinsä ja mahdollistaa tarkan sahaamisen. Monen vannesahan vakiovarustukseen kuuluvat myös halkaisu- ja kulmaohjaimet. Säädettävä kierrosluku ei ole tarpeen vannesahoissa, vaan kaksi sahausnopeutta riittää useimmissa käyttötarkoituksissa. Myöskään sillä, toimiiko vannesaha valo- vai voimavirralla, ei ole useimmiten ratkaisevaa merkitystä. 

Terät eri tarkoituksiin

Sahaa ostettaessa kannattaa varmistaa, että teriä on jatkossa saatavilla helposti – olkoonkin, että Poratuuli Oy toimittaa terät kaikkiin sahoihin mittojen mukaan ja sahoissa on yleensä ainakin muutaman senttimetrin verran teränkiristysvaraa. 

Pienissä vannesahoissa käytetään useimmiten 6-16mm leveitä sahanteriä, kun taas kaikkein järeimmissä malleissa leveimmät terät voivat olla jopa 40mm leveitä. Kapea terä on tarpeen silloin, kun sahataan mutkitellen, mutta sillä ei ole helppoa sahata suoraan. Leveät terät eivät taivu äkkimutkiin tai kestä kovin jyrkkien kaarteiden sahaamista, muttasahaavat helpommin suoraan, eivätkä lähde harhailemaan puunsyiden mukana. Terän tuet on säädettävä käytettävän terän mukaan.

Pituuden ja leveyden lisäksi muuttuvia tekijöitä terissä ovat myös hammastus terämateriaalin paksuus. Hammastus ilmoitetaan tyypillisesti muodossa "hammasta tuumalla". Leveimmissä terissä, joilla halkaistaan puuta, käytetään tyypillisesti joko Z-3 tai Z-4 -hammastuksilla olevia teriä. Z-6 on hyvä, siistijälkinen hammastus yleiskäyttöön ja sitä tiheämpihampaisia teriä käytetään esimerkiksi muovien ja kevytmetallisen sahaamiseen. 

Terän oikea paksuus valitaan teräpyörän koon mukaan. Pienillä teräpyörillä olevissa sahoissa suositellaan käytettäväksi taipuisaa, 0,36mm paksua terää. Liian paksu terä taittuu teräpyörien päälle väkinäisesti, jolloin siihen tulee ajan myötä helposti hiusmurtumia, ja terä menee helposti poikki. Keskikokoisissa sahoissa käytetyn terämateriaalin paksuus on noin 0,5-0,6mm ja isoimpiin sahoihinteriä tehdään jopa jäykästä 0,9mm paksusta terämateriaalista.

Tukki- ja vaakavannesahoissa käytetään tyypillisesti paksua, leveää ja hyvin harvahampaista terää. Tällainen terä sahaa tehokkaasti ja tukkeutumatta etenkin tuoretta puuta. Liha- ja luusahoissa käytetään puolestaan muuten samanlaisia teriä kuin puuvannesahoissa, mutta terämateriaali on hygieniasyistä ruostumatonta.

Vannesahan terät ovat nykyään pääasiassa kärkikarkaistuja, jolloin ne kestävät terävänä suhteellisen pitkään. Kärkikarkaistun terän teroittaminen ei kuitenkaan useinkaan ole kannattavaa: eikä terää ei saa yhtä hyväksi kuin mitä se on ollut uutena, ja usein terämateriaalikin on jo kulunut sen verran, että terä saattaa napsahtaa poikki pian teroituksen jälkeen. Terän tylsymisen tai harituksen kulumisen huomaa usein helposti siitä, että terä alkaa puoltamaan, eikä kulje oikeassa sahauslinjassa. 

Nikkarin on turha kiusata itseään ja sahailla tylsällä tai huonokuntoisella terällä. Hyvälaatuiset vannesahanterät maksavat terän pituudesta riippuen noin 20-40 euroa kappaleelta ja terä on helppo vaihtaa useimpiin sahamalleihin.

To Top