Halkaisukoneet ja klapisirkkelit

Klapikone, halkaisukone

Kirves ja sahapukki ovat edelleenkin toimivia työkaluja polttopuiden pilkkomiseen, mutta nykytekniikalla saunapuut saa halki ja poikki myös lihasvoimia säästäen. Sekä halkaisukoneet että klapisirkkelit ovat oivia työkaluja - jos vain raaskii satsata laadukkaaseen ja riittävän tehokkaaseen koneeseen. 

Kunnollisessa sähkökäyttöisessä halkosirkkelissä on moottoritehoa vähintään noin 4kW ja se saisi mieluiten olla voimavirtatoiminen (400V). Terän tulee olla kovametallihampainen ja halkaisijaltaan vähintään 500mm, jolloin sahalla saa katkottua lähes 200mm paksuja puita. 

Työturvallisuuden kannalta myös jarrumoottori on ehdoton. Riittävän tehokas ja tukevarakenteinen halkosirkkeli on turvallinen ja kätevä väline polttopuiden sahaukseen. 

Moottoriteholla on merkitystä myös halkaisukoneissa, vaikka hydrauliikka tekeekin työn. Moottorin teho vaikuttaa halkaisunopeuteen. Kotikäyttöönkin hankitussa koneessa tehoa saisikin olla mieluummin lähemmäs kolme kuin kaksi kilowattia. 

Ammattilaisten halkomakoneet ovat useimmiten joko omalla polttomoottorilla toimivia tai traktoriin liitettäviä. Moottoritehojen lisäksi valinnanvaraa riittää etenkin halkaisukapasiteetin suhteen: mitä järeämmän pelin valitsee, sitä pidempää ja paksumpaa pölliä voi halkoa. 

Osaa halkaisukoneista voi käyttää myös pystyasennossa. Parhaimmat mallit ovat kahteen suuntaan halkaisevia, mikä tarkoittaa käytännössä tuplanopeutta perusmalleihin 

To Top