Hiomakoneet

Hiomakoneita on saatavana erilaisiin käyttötarkoituksiin. Yleiset ohjeet koneen ostajalle sopivat kaikkiin hiomakoneisiin:

  • * Varmista hiomapapereiden saatavuus ennen kuin ostat koneen!
  • * Valitse oikea konetyyppi ja riittävän tehokas malli käyttötarkoituksiesi mukaan.
  • * Huolehdi pölynpoistosta. Hiomakoneen pölypussi ei useimmiten riitä, vaan kone on saatava liitettyä pölynimuriin. 

Taso- ja kärkihiomakoneet 

Tasohiomakone on hiomakonetyypeistä vanhin ja perinteisin. Sitä käytetään pääosin pintojen viimeistelyyn ennen maalausta tai lakkausta, sillä kovin suuriin materiaalinpoistoa vaativiin töihin tasohiomakone ei sovellu. Hyvällä koneella ja hyvällä paperilla saadaan kuitenkin erittäin hyvää jälkeä aikaiseksi. 

Hyvän ja huonon tasohiomakoneen ero on siinä, että huonossa koneessa moottori ja kädensijat tärisevät, kun taas hyvässä koneessa värähtelee hioma-alusta... Hyvässä tasohiomakoneessa on tehoa vähintään 200W, pölynpoistopuhallin sekä kunnollinen paperinkiinnitys. 

Hioma-alustan leveys tasohiomakoneissa on useimmiten 93mm tai 115mm. Paperit voivat olla kiinni hioma-alustassa joko tarralla tai puristettuna päistään leukojen väliin. Paperipohjainen hiomapaperi on edullisempaa, mutta tarrakiinnitys helpottaa käyttöä. Konetta ostaessa kannattaa kuitenkin selvittää hiomapaperin saatavuus, sillä eri kokoja on paljon – ja pölynimureiätkin saattavat olla eri paikoissa eri koneissa. 

Tasohiomakoneilla ei ole mahdollista hioa nurkkia tai ahtaita paikkoja, joten näihin tarkoituksiin on olemassa tasohiomakoneiden tavoin toimivia koneita, joissa hioma-alusta on esimerkiksi silitysraudan pohjan mallinen. Tällainen kone soveltuu niin tasaisten pintojen kuin hankalampienkin kohtien hiomiseen, ja on aivan ehdoton epeli esimerkiksi entisöijille. Kärki- ja muotohiomakoneissa paperien koko on lähes aina merkki- ja mallikohtainen.

 Epäkeskohiomakoneet

Epäkeskohiomakoneet tulivat markkinoille vasta 1980-luvulla, mutta saavuttivat nopeasti suuren suosion. Epäkeskohiomakone on monipuolinen peli: suhteellisen tehokas, mutta jälkikin on hyvää - joten se sopii lähes kaikenlaiseen hiontaan. Kunnollinen kone on myös erittäin käyttäjäystävällinen, sillä kone on tasohiomakonetta hiljaisempi ja täristää vähemmän käsille.

Epäkeskohiomakoneessa hioma-alusta on malliltaan pyöreä: halkaisijaltaan yleisimmin joko 125mm tai 150mm. Pienemmät koneet ovat kevyitä käyttää ja sopivat hyvin esimerkiksi entisöijille tai vaikkapa veneiden paikkahiontaan. Isommat koneet ovat raskaampia, mutta myös huomattavasti tehokkaampia, ja sopivat esimerkiksi puusepille, auto- ja maalausalan ammattilaisille ja muihinkin isompien kohteiden hiontaan.

Epäkeskohiomakoneissa moottori ei pyöritä suoraan hiomalautasta, vaan epäkeskoliike saa sen värähtelemään. Koneilla, joissa moottori on riittävän tehokas ja värähtelynopeus säädettävissä, voidaan tehdä myös pienimuotoisia kiillotustöitä. Joissain epäkeskohiomakoneissa epäkeskotoiminto voidaan kytkeä pois päältä, jolloin aluslautanen pyörii suoraan moottorin mukana. Tällöin hiontateho lisääntyy, mutta jälki huononee. Pelkkiä pyöröhiomakoneita ei ole enää juurikaan markkinoilla. 

Epäkeskohiomakonetta hankittaessa kannattaa varmistua siitä, että hiomapapereita on saatavilla edullisesti jatkossakin. Paperit ovat tarrakiinnitteisiä ja oikean halkaisijan lisäksi myös pölynpoistoreikien oikea lukumäärä ja sijoittelu tulee huomioida. 

 Nauhahiomakoneet

Nauhahiomakone on hiomakoneista tehokkain. Kunnollinen nauhahiomakone soveltuu erinomaisesti materiaalin tehokkaaseen poistoon, eli esimerkiksi puun muotoiluun tai vanhan lauta- tai parkettilattian tehokkaaseen hiomiseen. Pienten kappaleiden ja muotojen hiomiseen nauhahiomakone on kuitenkin usein liian kookas käyttää, eikä sillä saa aikaan yhtä hyvää jälkeä kuin esimerkiksi tasohiomakoneilla. 

Noin 1000-wattinen, 100mm leveällä nauhalla oleva nauhahiomakone on oikea kone esimerkiksi lattian, pirttipöydän tai muiden laajojen tasaisten pintojen sujuvaan hiomiseen. Tällainen kone on usein mahdollista myös kiinnittää pöytäkäyttöiseksi, jolloin se soveltuu hyvin vaikkapa puukonkahva-aihioiden tai voiveitsien hiomiseen, teroittamiseen ja muuhun pienten kappaleiden hiomiseen. Kiinnitykseen vaaditaan usein erilliset puristimet.

Pienemmät nauhahiomakonemallit ovat selvästi kevyempiä ja helpommin hallittavissa. Tehoa niissä on tyypillisesti noin 500-750W ja nauhan leveys on 60-75mm. 

Hiomakoneet

Käsikäyttöisten nauhahiomakoneiden hiomanauhojen pituudet vaihtelevat 400-620mm välillä. Konetta ostettaessa on hyvä varmistua siitä, että hiomanauhoja on saatavilla helposti jatkossakin. Laadukkaalla hiomanauhalla voidaan hioa puun lisäksi myös metallia, sekä teroittaa esimerkiksi puukkoja tai kirveitä. 

Lattian ja muiden suurten pintojen hiojalle säädettävä hiontakehys on hyödyllinen lisävaruste, sillä ilman kehystä kone haukkaa helposti liikaa yhdestä kohdasta, mikäli sitä ei liikutella koko ajan. 

Nauhahiomakoneissa moottori pyörittää kankaista hiomanauhaa telojen ympärillä. Samalla idealla toimivat myös erilaiset reunahiomakoneet sekä yleisesti "Raspi-Roopeina" tunnetut kapeanauhaiset nauhaviilakoneet, joissa nauhan leveys on vain 10-15mm.  Raspi-Roopen kapea nauha mahdollistaa erilaisten muotojen hionnan sekä työskentelyn ahtaissa paikoissa. Se on hyödyllinen kone monenlaiseen askarteluun, mutta suorastaan korvaamaton esimerkiksi aseiden tai soittimien rakentajalle. Metallitöissä kone korvaa monessa työssä viilan. 

Myös reunahiomakone, jonka nauha on noin 30-40mm leveä, on kehitetty helpottamaan työskentelyä ahtaissa paikoissa, kuten nurkissa ja kulmissa. Sitä käytetään paljon esimerkiksi ikkuna- ja lattiatöissä, mutta kone soveltuu myös metallin hiomiseen. Metallipajoja varten on kehitetty myös erikoisempia koneita: esimerkiksi putkihiomakone, jossa nauha tekee kolmionmuotoisen lenkin.

 Muut hiomakoneet

Hiomakoneita on tätä nykyä saatavilla myös kaikkiin erikoistarkoituksiin. Etenkin rakennus- ja saneerausalalle on tarjolla lukuisia työntekoa helpottavia hiomakoneita. 

Niin sanotuissa kirahvi- tai okapimalleissa pyöreä hiomalautanen on pitkän teleskooppivarren päässä. Tällaisella koneella on helppo hioa esimerkiksi seinäpintoja tai kattoa ilman tarvetta telineillä tasapainotteluun. 

Erilaiset betonihiomakoneet ja –jyrsimet ovat puolestaan oivia työvälineitä saneeraustöihin, kuten esimerkiksi porraskäytävä-, parveke- tai kylpyhuoneremontteihin. 

Suorahiomakoneita käytetään lähinnä metallipajoilla. Se on pitkän ja laihan mallinen kovakierroksinen kone, jolla pyöritetään useimmiten pieniä keraamisia karalaikkoja tai kovametalliviiloja.

To Top