Sähköhöylät

Puun pinta on sahauksen jälkeen liian karkeaa sisustusmateriaaliksi. Pintojen silittämiseen paras työkalu on höylä. 

Puutavara ostetaan nykyään pääsääntöisesti valmiiksi höylättynä, mutta sähkökäyttöinen käsihöylä on oiva työkalu pieniin höyläystöihin. Käsihöylillä saadaan tehtyä myös huullokset, kiilat ja pienimuotoiset oikaisutyöt. Käsihöylien yleisin höyläysleveys on 82mm. Vanhemmissa höylissä leveys on usein 75mm ja markkinoilla on myös leveämpiä höyliä. 

Useimmissa nykyhöylissä käytetään kovametallisia kääntöteriä, jotka ovat edullisia ja helppoja vaihtaa. Niitä ei voi kuitenkaan teroittaa, kuten vanhanmallisia leveitä höylänteriä. 

Teholtaan kunnollisen höylän tulee olla vähintään 500-wattinen, jotta sillä voi ottaa kunnollista lastua. Perushöylissä lastunpaksuus on maksimissaan kaksi millimetriä ja tehokkaimmissa höylissä suurempi. Kunnon höylässä on toimivan lastunpaksuuden säädön lisäksi myös tukevat valupöydät. 

Useimpiin höyliin on saatavilla niin sivu- kuin huullosohjaimet. Joillain merkeillä on ohjelmassaan myös pöytäteline, jonka avulla käsihöylää voi käyttää pieniin oiko- ja tasohöyläyksiin. Myös purupussi tai imuriliitin on hyödyllinen lisävaruste, sillä höylätessä purua ja lastua lentää.

Sähköhöylät

To Top