Kulmahiomakoneiden tarvikkeet

Kulmahiomakoneiden laikatKulmahiomakoneiden alkuperäinen käyttötarkoitus oli yksinomaan metallin hionta ja katkaisu. Siihen sitä käytetään ylivoimaisesti eniten nykyäänkin, mutta kone soveltuu oikeilla terillä ja laikoilla myös kiven ja puunkin työstöön. 

Turvallisuus ennen kaikkea! 

Kulmahiomakoneessa tulee käyttää aina laikansuojusta ja sen kokoista laikkaa, jolle kone on suunniteltu. Laikkaa tulee myös käyttää vain niille materiaaleille, mihin se on tarkoitettu. Yhden käden koneiden laikkakoko on nykyisin pääsääntöisesti 125mm ja isojen koneiden 230mm. Standardireikäkoko on 22,2mm. 

Katkaisu- ja hiomalaikat metallintyöstöön 

Metallinkatkaisulaikoissa valmistustekniikka on kehittynyt niin, että tarjolla on entistä kestävämpiä ja samalla ohuempia laikkoja. Yhden millin paksuinen katkaisulaikka leikkaa tehokkaasti esimerkiksi peltiä, paksummalla voi sen sijaan myös hioa jonkun verran. Varsinaiset hiomalaikat, joita käytetään materiaalin tehokkaaseen poistamiseen, ovat noin 6-7mm paksuja. Erikoismateriaaleille, kuten esimerkiksi alumiinille, on saatavana omia laikkojaan.

Timantti on päivän sana kivitöihin 

Kiven tai muiden keraamisten aineiden katkaisuun tai hiomiseen käytettiin aiemmin samannäköisiä laikkoja kuin metallitöissäkin. Keraamisia kivilaikkoja on edelleenkin myynnissä, mutta timanttilaikkojen hintojen lasku ja yleistyminen ovat syrjäyttänyt keraamiset kivilaikat lähes kokonaan. Timanttipinnoitteinen laikka leikkaa siistimmin ja tehokkaammin, on kestävämpi, eikä pölytä samalla tavalla kuin keraaminen laikka. 

Timanttikatkaisulaikkoja on erilaisia: 

Jatkuvakehäinen laikka on samanlainen, mitä käytetään laattaleikkureissakin. Se jättää parhaan jäljen esimerkiksi kaakeleiden leikkaamiseen, mutta ei kestä umpikivessä ja tarvitsee jäähdytysvettä. Tavallinen ns. segmentti- tai turbomallin timanttikatkaisulaikka on jonkun verran paksumpi ja siinä on uria viilennystä varten. Joillain malleilla voi myös hioa kiveä. 

Hinta ei ole enää este kenellekään timanttilaikan ostajalle. Normaalin timanttikatkaisulaikan saa pieneen koneeseen noin kympillä ja isoonkin kahdella, kun hinnat vielä 1990-luvulla saattoivat olla jopa kymmenkertaiset. Esimerkiksi lattian hiomiseen tarkoitetut timanttikuppilaikat ovat sen sijaan jonkin verran kalliimpia. 

Kivitöissä on kuitenkin otettava huomioon, että pölyä tulee paljon myös timanttilaikkaa käytettäessä. Pöly ei ole terveellistä ihmiselle, eikä kulmahiomakoneillekaan. Etenkin sisätiloissa työskennellessä tulisi käyttää imuria + varsinaisia timanttikatkaisu- tai hiomakoneita, joissa on liitäntä pölynpoistoon.

 Rälläkkä avuksi nyt myös hirsihommiin! 

Sopivalla terällä kulmahiomakoneilla voi työstää myös puuta. Poratuuli myy suoraan pieniin kulmahiomakoneisiin soveltuvia Kaindlin terämalleja. 

Woodcarver-jyrsinterä on oiva apuväline ronskimpaan työhön, kuten esimerkiksi hirsihommiin. Se poistaa tehokkaasti puuta ja sopii esimerkiksi hirsivarausten ja kaapelikourujen tekoon ja voi korvata moottorisahan mm. puuveistosten muotoilussa. 

Kaindlin toinen terämalli muistuttaa sirkkelinterää. Kovametallihampaisella terällä voi katkaista niin metallia, lasikuitua, muovia kuin puutakin siististi. Terämallia käytetään muun muassa peltikattotöissä, sillä terä ei kipinöi samalla lailla kuin perinteinen laikka. Terän voi terotuttaa normaalin sirkkelinterän tavoin. 

Myös isoihin kulmahiomakoneisiin on saatavana erilaisia teriä puuntyöstöön. 

 Maalille ja ruosteelle kyytiä 

Kulmahiomakoneisiin on saatavana myös erilaisia kiillotus- ja hiomatarvikkeita, jotka kiinnitetään joko suoraan koneeseen tai erilliseen aluslautaseen. 

Teräsharjat sopivat esimerkiksi ruosteen poistoon peltikatolta. Suosittelemme teräsharjoista palmikoituja malleja, sillä ohuilla teräspiikeillä olevilla malleilla työskenneltyä loppupäivä menee helposti teräviä piikinpätkiä ihosta kaivellessa...

Hiomatöissä on käytetty perinteisesti erilliseen muoviseen lautaseen kiinnitettäviä fiiberipyöröjä tai lamellilaikkoja, joissa on hiomapaperia kerroksittain. Uudempia hiomaratkaisuja ovat puolestaan kovametallirouheiset hiomalaikat, jotka ovat huomattavasti monikäyttöisempiä ja pitkäikäisempiä kuin perinteiset hiomatarvikkeet.

Kulmahiomakone ei korvaa missään tapauksessa varsinaista kiillotuskonetta, jossa laikan pyörimisnopeus on saatu alennusvaihteen ansiosta hyvin pieneksi. Nopeudensäädöllisellä kulmahiomakoneella voi kuitenkin tehdä myös pienimuotoisia kiillotustöitä. Konetta ei tule kuitenkaan kuormittaa pitkään yhtäjaksoisesti pieniä kierrosnopeuksia käytettäessä.

To Top