Kynänsorvaus on helppo ja suosittu harrastus. Alkuun pääsee edullisin kustannuksin, jos vaan omistaa puusorvin. Kynä koostuu metallisista osista, joiden ympärille sorvataan kuori puusta. Poratuulesta saat kaiken tarpeellisen kynänsorvaukseen!
  
Vinkkejä kynänsorvaukseen kannattaa kysellä kokeneemmilta sorvareilta. Myös youtubesta löytyy paljon videoita aiheesta. Tässä kuitenkin perusohjeet harrastuksen aloittamiseen:
Kynien sorvaus
1. Sahaa sopivan kokoinen aihio haluamastasi puusta ja katkaise se kahteen samanpituiseen pätkään. Pätkien pituus tulee olla muutaman millimetrin enemmän kuin kynän messinkiputkien pituus. Sopiva koko riippuu siitä, minkä muotoisen kynän haluat sorvata. Useimmille kynämalleille riittää hyvin 18x18mm kokoinen aihio.
  
 Kynien sorvaus
2. Poraa kummankin pätkän läpi sopiva reikä messinkiputkelle.  Yleisimmissä kynämalleissa messinkiputki on noin 7mm paksu. Poraa sorvissa, poratelineessä tai pylväsporakoneessa, jotta saat porattua reiän kohtisuoraan.
Kynien sorvaus
3. Liimaa messinkiputket reikiin. Käytä esimerkiksi syanoakrylaattipikaliimaa tai muuta sekä puun että metallin liimaamiseen soveltuvaa liimaa. Odota, että liima kuivuu.
  
Kynien sorvaus
4. Tasaa puuaihioiden päät joko hiomalla, viilalla tai kynän päiden tasaamiseen varta vasten suunnitellulla kalvaimella. Puuaihion pitää olla tarkalleen samalla tasolla kuin messinkiputkien päät, jotta kärki- ja päätykappaleet saa asennusvaiheessa paikalleen.

  
Kynien sorvaus
5. Kiinnitä aihio sorviin. Tavallisten kärkien välissä voit sorvata yhden pätkän kerrallaan, mutta kynän sorvaukseen suunniteltu istukka helpottaa hommaa huimasti. Kynänsorvausjigin ansiosta molemmat aihiot voidaan sorvata samalla kertaa. Pyöristä kappale ensin pienemmillä kierrosnopeuksilla ja sorvaa sitten muotoonsa korkeammalla pyörintänopeudella.
  
Kynien sorvaus

6. Hio, pintakäsittele ja kiillota haluamallasi tavalla. Yleisiä pintakäsittelyvaihtoehtoja kynille ovat öljyt, vahat ja lakat.
  
Kynien sorvaus
7. Kasaa kynä valmiiksi kynän mukana tulevien ohjeiden mukaisessa järjestyksessä. Käytä puristimena esimerkiksi höyläpenkin leukoja ja varo käyttämästä liikaa voimaa. Kasausvaiheeseen on saatavana myös erillisiä kynäprässejä ja sorviin liitettäviä puristusapuvälineitä.
  
Kynien sorvaus
8. Ilahduta ystävää taatusti uniikilla valmiilla lahja- ja käyttöesineellä!
To Top