Pistosahat

PistosahatPistosaha, eli kuviosaha, on oiva työkalu muoto- ja kuviosahauksiin. Se on myös helppokäyttöinen saha esimerkiksi laudan tai lattialaminaatin katkaisuun. Pistosahoilla voidaan sahata melkein mitä tahansa: puuta, metalleja ja jopa keraamisia materiaaleja. Laadukkaatkin terät maksavat vain muutamia euroja kappaleelta, joten koneen käyttökustannukset jäävät edullisiksi, 

 Sankakahva tai runko-otemalli 

Pistosahoja on käytännössä kahta eri mallia: ammattilaiset suosivat tukevaa runko-otemallia, kun taas perinteinen sankakahvainen malli on monille tutuin ja käteen sopivin. Markkinoilla on myös eräänlaisia välimalleja, joissa sahaa voi pitää kiinni joko kahvasta tai rungosta. 

Sankakahvaisissa koneissa moottori on kahvan alapuolella. Tällainen kone sopii kaikkien käteen, mutta ei välttämättä ahtaisiin ja tarkkoihin paikkoihin. 

Runko-otemallissa moottori on kahvan sisällä. Kone on silloin reilusti matalampi ja sillä on helpompi sahata esimerkiksi levyn alapuolelta. Tällainen kone on kuitenkin usein painavampi kuin sankakahvainen kone ja joidenkin sahaajien käsiin runkokahva on liian paksu. 

Akkukäyttöinen pistosaha on varteen otettava vaihtoehto verkkovirtakäyttöiselle pistosahalle, etenkin jos sahaustarpeet ovat satunnaisempia. Akkujen koon ja painon takia akkukäyttöinen pistosaha ei kuitenkaan välttämättä ole verkkovirtakonetta kevyempi tai ainakaan ergonomisempi. 

 Heilurista huima hyöty

Kunnollisessa verkkovirtakäyttöisessä pistosahassa tulee olla vähintään 400-wattinen moottori, heiluritoiminto, nopeuden säätö, asiallinen teräntuenta sekä teräpöydän kallistus. Tällaisen laadukkaan peruskoneen saa jo alle sadalla eurolla. 

Tehokkaimmissa pistosahoissa moottori voi olla jopa 800-wattinen. Ne on tarkoitettu raskaaseen ammattikäyttöön. 

Terän heiluriliike on tärkeä ominaisuus etenkin paksumpia materiaaleja sahattaessa. Sen ansiosta terä liikkuu pisto-liikkeen lisäksi myös eteen ja taakse. Se nopeuttaa sahaamista, vähentää työntövoiman tarvetta ja auttaa myös purunpoistossa. Nopeudensäätö on puolestaan tarpeellinen, mikäli aikoo sahata erilaisia materiaaleja. 

Pistosahaa hankittaessa kannattaa huomioida myös pölynpoisto. Konetta käytetään useimmiten sisätiloissa, joten se olisi hyvä saada tarvittaessa liitettyä työmaaimuriin.

 Terät ja tarvikkeet

Pistosahoihin on saatavilla niin sivu- kuin ympyräohjaimia, joiden avulla voi sahata joko suoraan tai sitten symmetristä ympyrää. Pienten kappaleiden tarkkaa sahaamista varten pistosahan voi myös kiinnittää ylösalaisin sahapöytään, kunhan huolehtii käyttöturvallisuudesta. 

Konetta hankittaessa kannattaa selvittää, millainen terän kiinnitys sahassa on. Osa halpamalleista ei käytä yleistä kiinnitysmallia, jolloin terien löytäminen niihin voi olla vaikeampaa... 

Pistosahan terät ovat varsin edullisia, joten vääränlaisilla tai tylsillä terillä ei kannata sahailla. Teriä on saatavilla kaikkiin käyttötarkoituksiin: niin eri materiaaleille kuin sahausjäljellekin.

To Top