Sähkökäyttöinen ketjusahaKetjusahat

Sähkökäyttöiset ketjusahat toimivat periaatteessa samalla tavalla kuin polttomoottorisahat. Pienemmän moottoritehon sekä selvästi hitaamman ketjunopeuden johdosta ne eivät sovellu moottorisahan lailla varsinaiseen metsurikäyttöön, mutta esimerkiksi takkapuiden pilkkomisessa kunnollinen ketjusaha korvaa moottorisahan aivan täydellisesti. 

Kunnolliset ketjusahat ovat noin 1500-wattisia. Pienemmissä sahoissa moottori joutuu helposti koville isompia pöllejä sahattaessa. 

Sähkökäyttöisen ketjusahan etuja moottorisahaan verrattuna ovat sen helppo käynnistettävyys, alhaisempi melutaso sekä sahan keveys. Sahaa voidaan käyttää myös sisätiloissa, koska siitä ei tule pakokaasuja, joten se on hyvä apuväline myös rakennuskäytössä. 

Akkukäyttöiset ketjusahat sopivat esimerkiksi kattoremonteissa tai muissa hankalissa kohteissa tehtäviin pienimutoisiin ja satunnaisiin katkaisutöihin.

Aitaleikkurit

Sähköinen pensasaitaleikkuri kuuluu monen omakotiasujan vakiovarusteisiin. Aitaleikkureissa hinta/laatuskaala on iso. Samoja koneita myydään maailmanlaajuisesti, mutta muualla niitä käytetään useimmiten orapihlaja-aitaa pehmeämpien koristepensaiden trimmaamiseen. 

 Edullisella peruskoneellakin leikkaa aitansa kerran-kaksi kesässä – mutta laatukoneella homma onnistuu vielä seuraavinakin vuosina. Jos koneen ostaa kimpassa esimerkiksi naapurien kanssa, kannattaa satsata vähintään 500-wattiseen laatumerkkiin. 

 Konetta hankittaessa pitää myös miettiä, millaista aitaa on leikkaamassa. Lyhyellä terällä olevat koneet ovat halvempia ja kevyempiä käyttää, mutta niillä saattaa joutua ajamaan aidan päältä molemmilta puolilta. Terien pituudet ovat yleensä 40-70cm. 

Eri valmistajilla on myös erilaisia terämalleja. Yleisemmässä mallissa terähampaan päässä on pieni levennys, jonka ansiosta oksa ei pääse luistamaan karkuun ja leikkaus on helpompaa. Pienitehoinen kone ei kuitenkaan välttämättä jaksa leikata paksuja ja kuivia oksia, jolloin koneen suojakytkin pysäyttää terän. Toisessa terämallissa terä muistuttaa enemmän sahanterää. Tällaisella terätyypillä paksumpia oksia voi leikata jonkin verran sahaamalla niitä vähän kerrassaan. 

Aitaleikkureille on asetettu turvallisuusmääräyksiä. Johto koneissa on lyhyt, jotta sen saa tarvittaessa nykäistyä tulpasta irti. Aitaa leikatessa onkin siis pakko käyttää jatkojohtoa, jonka on syytä olla riittävän paksu, ettei jännite putoa matkan varrella liian pieneksi. Koneissa on myös turvakytkimet ja pikajarrut suojaamassa leikkaajan käsiä.

Sähkö- ja akkukäyttöiset ruohonleikkurit

Sähkö- ja akkukäyttöiset ruohonleikkurit ovat varteenotettavia vaihtoehtoja perinteisille polttomoottorikoneille etenkin pienille pihoille. Sähkömoottorilla varustetut koneet ovat hiljaisia ja mukavampia käyttää kuin käryttävät ja kovaäänisesti papattavat bensakoneet. Kunnollinen sähkömoottori ei häviä polttomoottorille tehoissakaan.

Akkukäyttöiset ruohonleikkurit kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Sähkökäyttäisten koneiden haittapuolena on pitkän jatkojohdon tarve ja sen vetäminen perässä ympäri-ämpäri pihaa. Akkukoneessa moista ongelmaa ei ole ja litium-akkutekniikan myötä koneisiin on saatu rutkasti lisää tehoa käyttömukavuuden kärsimättä. Vanhemmissa akkuleikkureissa käytettiin pääsääntöisesti painavia ja hitaasti latautuvia lyijyhyytelöakkuja.

Akut eivät kuitenkaan ole valitettavasti edullisia ja akkukoneen ostajan onkin syytä varautua henkisesti siihen, että akut saattaa joutua uusimaan jo muutaman vuoden jälkeen.

Ruohotrimmerit

Kunnollinen ruohotrimmeri, eli viimeistelyleikkuri, kuuluu omakotiasujien peruskoneisiin. Trimmeri on nimensä mukaisesti suunniteltu pienten ruoho-alueiden leikkaamiseen. Trimmerin käyttökohteita ovat muun muassa vaikeat ja epätasaiset (ojat ja pientareet, puutarhakalusteiden aluset...) tai tarkat paikat (pensaiden, kivetysten tai seinien reunukset...). 

Ruohotrimmerit ovat useimmiten joko sähkö- tai akkukäyttöisiä. Litium-tekniikan myötä akkukäyttöiset trimmerit ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti, eikä ihme: akut ovat aiempaa tehokkaampia ja kevyempiä, eikä pitkää jatkojohtoa tarvitse vetää perässään. 

Myös trimmerien akut ovat suhteellisen arvokkaita. Puutarhakoneissa akkujen elinikää lyhentää myös se, että niitä ei tyypillisesti käytetä talvisin... Akku olisikin hyvä muistaa ottaa syksyn tullessa sisätiloihin ja ladata ainakin kerran talven aikana, jotta se ei pääse tyhjenemään missään vaiheessa tyhjäksi.

Trimmerit leikkaavat nurmikkoa joko nylonisella siimalla tai muovisilla terillä. Sekä siimakelat että muoviterät ovat merkkikohtaisia, joten konetta ostettaessa kannattaa varmistua niiden helposta saatavuudesta.

Oksasilppurit

Sähkökäyttöinen oksasilppuri on varsin hyödyllinen väline omakotiasujille. Se silppuaa oksat, lehdet ja muut puutarhajätteet kompostointiin sopivaksi hakkeeksi. 

 Saatavana on sekä leikkaavia että murskaavia oksasilpureita. Leikkuuterillä varustetut silppuavat mallit ovat hiljaisempia käyttöääneltään, mutta murskaavilla/hakkaavilla jyrsinterillä varustetut mallit ovat usein niitä tehokkaampia. 

To Top