Vannesahanterät

Poratuulesta saat terät mittojen mukaan mihin tahansa vannesahaan. Metallivannesahoissa käytetään bi-metallista valmistettuja tiheähampaisia teriä. Puun sahaamiseen on kärkikarkaistuja harvempia teriä. Lihan ja kalan sahaamiseen tulee puolestaan käyttää elintarvikekäyttöön soveltuvia teriä.

Vannesahan terän pituus on merkki- ja mallikohtainen, joten oikea pituus kannattaa varmistaa koneen käyttöohjeesta tai mitata vanha terä huolella. 

Terät metallivannesahoihin

Metallivannesahoihin on saatavana teriä erilaisilla hammastuksilla. Harvahampaiset terät ovat tehokkaita paksumman, pehmeämmän materiaalin sahaamiseen. Koville metallilaaduille ja ohuille seinämävahvuuksille tuleesen sijaan käyttää tiheähampaista terää. Tiheähampaisella terällä voi sahata myös paksuseinäisiä kappaleita, se on siinä vain harvahampaista hitaampi, joten yleiskäyttöön tiheämpi on parempi valinta.

Terät puuvannesahoihin

Useimmissa puun sahaamiseen tarkoitetuissa vannesahoissa on kiristysvaraa sentin tai parin verran, joten terän pituutta ei tarvitse mitata aivan millintarkasti. 

Yleisimmät terän leveydet ovat 6, 8, 10, 13 ja 16mm. Järeisiin vannesahoihin saa vieläkin leveämpiä teriä. Kapeilla terillä on hyvä mutkitella kuviosahauksessa, kun taas leveillä terillä saa sahatuksi jämäkästi suoraan. Kapeat terät menevät myös helpommin poikki – mikä on yleinen ongelma etenkin pienissä vannesahoissa, joissa hihnapyörät ovat pienet ja terä taipuu jyrkästi. 

Puun sahaamiseen tarkoitetuissa terissä on tyypillisesti neljä tai kuusi hammasta tuumalla. Puuterien lisäksi saatavilla on myös tiheämpihampaisia teriä esimerkiksi muovien ja kevytmetallien sahaamiseen. 

Saatavana on myös vaaka- ja tukkivannesahoihin tarkoitettuja teriä, jotka ovat tyypillisesti noin 30-40mm leveitä ja hyvin harvahampaisia.

Vannesahan terät

Terien kunnostus?

Tylsät vannesahanterät voi periaatteessa teroittaa ja katkenneetkin liittää uudelleen ehjiksi. Tämä ei kuitenkaan useimmiten kannata, sillä etenkin lyhyemmissä terissä liittäminen kustantaa yli puolet uuden hinnasta ja vanha ja väsynyt teräaines voi katketa hetken päästä toisesta paikkaa. Pitkiä ja kalliimpia teriä voi sen sijaan vielä joissain tapauksissa kannattaakin kunnostaa.

To Top