Yhdistelmäsahat ja kääntöpöytäsirkkelit

YhdistelmäsahaYhdistelmä- ja kääntöpöytäsahoihin on yhdistetty sekä katkaisu- että halkaisutoiminnot. Ne soveltuvatkin siis käytännössä kaikkeen sahaukseen ja ovat suosittuja rakennustyömailla ja keikkahommissa. Kotinikkarille yhdistelmäsaha on fiksu valinta esimerkiksi silloin, jos autotallissa ei ole tilaa kahdelle erilliselle sahalle tai sahaa joutuu kuljettelemaan säännöllisesti vaikkapa mökille. 

Yhdistelmäsaha: kompakti valinta keikkahommiin tai kotikäyttöön 

Yhdistelmäsaha on käytännössä katkaisu/jiirisaha, joka on varustettu halkaisusahaukseen käytettävällä yläpöydällä. Sahamalli soveltuu parhaiten omakotirakentajille ja remontin tekijöille. Myös kalusteasentajat käyttävät kyseistä sahaa työkohteisiin, joihin sen ominaisuudet riittävät. 

Yhdistelmäsahaa on helppo kuljettaa ja säilyttää sen pienen koon ja painon ansiosta. Moottorin pienen tehon ja rajoitetun halkaisusyvyyden takia yhdistelmäsahat eivät sovellu runkorakentamiseen. 

Isoimmissa yhdistelmäsahoissa halkaisukapasiteetti on yli 50mm, joten kakkosnelosenkin saa tarvittaessa halkaistua. Parhaimmillaan tällainen saha on kuitenkin panelien, rimojen, levyjen ja ohuiden lautojen sahaamisessa. Paksumpaa materiaalia sahattaessa on oltava hyvin tarkkana, sillä moottorin voi ylikuumentaa halkaisutyössä kovin helposti.

Yhdistelmäsaha pitääkin hyväksyä jonkinlaiseksi kompromissiksi: halkaisupöytä on varsin pieni, eikä sen tukevuus riitä kovin massiivisten työkappaleiden turvallisen sahauksen. Myöskään tarkkuus halkaisukäytössä ei ole paras mahdollinen. Katkaisukäytössä kunnollinen yhdistelmäsaha on kuitenkin periaatteessa yhtä hyvä kuin pelkkä jiirisahakin, mutta halkaisupöytä saattaa joskus olla hivenen tiellä. 

 Kääntöpöytäsaha: kaikki mitä rakennustyömaalla tarvitaan 

Kääntöpöytäsaha on yhdistelmäsahaa vanhempi keksintö. Se on myös yhdistelmäsahaa isompi ja selvästi monipuolisempi kone kaikkeen katkaisuun, jiirisahaukseen sekä halkaisuun. Se on sopiva yleissaha niin nikkarille, remontoijalle kuin rakentajallekin. Sahojen jalat ovat joko irrotettavissa tai käännettävissä kuljetusasentoon, joten myös kääntöpöytäsirkkelit kulkevat näppärästi työmaalta toiselle jopa henkilöauton tavaratilassa. 

 Jo nimi kertoo kääntöpöytäsirkkelin rakenteen: toisinpäin konetta käytetään jiirisahana, mutta kun sahapöytä keikautetaan ylösalaisin, toimii saha perinteisen pöytäsirkkelin tavoin. 

Kunnollisessa kääntöpöytäsahassa on noin 2000-wattinen oikosulkumoottori ja tukeva valurakenne, jonka ansiosta saha on tarkka ja pitää ryhtinsä myös pitempiaikaisen ja mahdollisesti rajummankin käytön jälkeen. Edullisemmat sahamallit toimivat hiiliharjamoottorilla, jonka hyötyteho on huomattavasti oikosulkumoottoria heikompi. Hiiliharjamoottorisilliset mallit ovat myöskin huomattavasti kovaäänisempiä kuin sahoissa, joissa on oikosulkumoottori. 

Kääntöpöytäsirkkelien terät ovat yleensä halkaisijaltaan 250mm. Silloin suurin sahauspaksuus on halkaisukäytössä noin 80mm ja katkaisukäytössä noin 60mm. Kääntöpöytäsirkkeleissä ei ole kaappatoimintoa, joten ne eivät sovellu leveiden kappaleiden jiirisahauksiin. Myös kääntöpöytäsirkkeleissä pitää halkaisukäytössä muistaa huomioida moottorin teho: paksumman materiaalin sahaamisessa maltti on valttia ja käytössä olisi syytä olla terävä ja tarkoitettu halkaisusahaamiseen. 

Lisäosina myytävillä apupöydillä ja liukukelkoilla kääntöpöytäsirkkelistä saa tehtyä vieläkin monipuolisemman koneen, mutta kyseiset lisätarvikkeet ovat usein melko arvokkaita.

Terävalinnan dilemma

Oikean terän käyttö on erityisen tärkeää niin yhdistelmä- kuin kääntöpöytäsahoissakin, sillä optimaalisella terävalinnalla voi kompensoida moottorin rajattua tehoa. Tässä on kuitenkin myös yhdistelmien ongelma.

Periaatteessa halkaisussa ja katkaisussa pitäisi aina käyttää erilaisia teriä. Paksun puun halkaisuun paras terä on 15-20° positiivisella, tehokkaasti leikkaavalla rintakulmalla oleva harvahampainen terä. Levytavaran siistiin sahaamiseen sopisi puolestaan esimerkiksi 60-hampainen terä, jonka hampaiden rintakulma on noin 10°. Jiirisahaamiseen sen sijaan tulisi aina käyttää negativiisella rintakulmalla olevaa katkaisukäyttöön tarkoitettua terää.

Koko yhdistelmäsahan idea on siinä, että saha on helposti käytettävissä kaikissa töissä, joten teränvaihto jokaisen työvaiheen välissä ei käytännössä tule kysymykseen. Terän kanssa onkin siis pakko tehdä jonkinlainen kompromissi. 

Jiirisahoissa käytettävä negatiivisen rintakulman terä ei tule kysymykseen, jos ja kun sahaa on tarkoitus käyttää sekä katkaisuun että halkaisuun. Tällaisella terällä ei nimittäin voi halkaista edes ohutta materiaalia. Harva halkaisuteräkään ei ole toimiva ratkaisu, sillä se tekee ruman jäljen katkaisusahaamisessa ja voi olla siinä käytössä jopa vaarallinenkin.

Kannattaa toki miettiä, millaista hommaa on tiedossa, ja valita terän sen mukaan. Sekalaisiin töihin paras mahdollinen kompromissi on joko laadukas noin 40-hampainen terä, jossa hampaiden rintakulma on joko 0° tai korkeintaan hyvin lievästi positiivinen. Tällaisella terällä voi halkaista, mutta se toimii hyvin myös katkaisussa. Mikäli paksujen kappaleiden halkaisuun ei ole tarvetta, niintoimiva vaihtoehto voisi olla myös 60-hampainen terä noin 10° rintakulmalla.

To Top